Ысыкта тамак-ашка ууланып калбаңыз. Адистердин маанилүү кеңеши
© Sputnik / Евгений Биятов
/ Жазылуу
Тамак-ашты жана салаттарды бөлмө температурасында эки сааттан ашык сактоо кооптуу.
БИШКЕК, 4-июл. — Sputnik. Жайдын аптаптуу мезгилинде калк арасында тамак-аштан уулануу жана ичеги-карын оорулары күч алууда. Бул өзгөчө 14 жашка чейинки балдардын арасында көп катталып жатат. Бул туурасында Ош шаарынын мэриясы билдирди.
Буга байланыштуу калаанын Санитардык эпидемиологиялык кызматы тез бузулуучу тамактарды жегенде этият болууга чакырды.
Аны менен катар төмөнкүдөй жагдайларды эскертти:
тамак-аш азыктарын уруксатсыз соода кылган жерлерден сатып албаңыз. Бул өзгөчө сүт, быштак, каймак жана үй шартында даярдалган ар кандай тез бузулуучу азыктарга тиешелүү;
тез бузулуучу тамак-аш (сүт жана колбаса, даяр салаттар, каймак кошулган кондитердик азыктар) жана балдар үчүн азыктарды сатып алууда жарактуулук мөөнөтүн, сактоо шарттарын караңыз;
жарактуулук мөөнөтү өтүп кеткен же муздаткыч жабдуулардан тышкары сакталган продукцияны колдонбоңуз;
жашылчаларды, мөмө-жемишти колдонуудан мурун жакшылап жууп тазалаңыз;
бузулган белгилери бар жашылча-жемишти, азыктарды сатып албаңыз жана колдонбоңуз;
дат баскан, деформацияланган, этикеткасы жок консерваларды сатып албаңыз;
маркаланбаган (этикетикасы жок) тамак-аш азыктарын сатып алууга болбойт;
тамак-аш даярдоодонун алдында жана кийин сөзсүз колуңузду жууп өздүк гигиенаны сактаңыз;
тамак жасоо үчүн колдонулган бардык ашкана идиштерин жуучу каражаттар менен дайыма жууп туруңуз;
чийки азыктар үчүн өзүнчө бычактарды жана ашкана такталарын колдонуу зарыл;
кайнатылган же бөтөлкөдөгү сууну ичиңиз;
тамактарды, өзгөчө этти, тоок этин, жумуртканы, балыкты жакшылап кууруп же кайнатыңыз;
тез бузулуучу тамак-ашты жана даярдалган салаттарды бөлмө температурасында эки сааттан ашык сактабаңыз, анткени бул бактериялардын жана токсиндердин топтолушуна алып келиши мүмкүн;
тортторду, каймак кошулган таттууларды муздаткычта гана сактаңыз, бул тез бузулуучу азыктар экенин унутпаңыз;
жаңы даярдалган тамакты мурунку күндөн калганы менен аралаштырбаңыз. Тамак эртеңкиге калып калса колдонуудан мурун аны термикалык жактан иштетүү (кайнатуу, кууруу) зарыл;
тамак-ашты курт-кумурска, жаныбарлардан корголгон жерлерде сактаңыз.