00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Кыргызстандагы органикалык айыл чарбанын абалы кандай? — сертификациялоо, органикалык аймактар
09:04
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:01
3 мин
Будь в курсе
Налоговые реформы в КР: как малому бизнесу упростят налоговую отчетность?
10:04
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Жогорку жана орто кесиптик билим берүү уюмдарында ваучердик каржылоо механизми сыналат
11:04
24 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Улуу Ата Мекендик согуштун 80 жылдыгына арналган коллекциялык тыйындар чыгат - Баалуулугу эмнеде, саны жана сапаты кандай болот?
11:31
25 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
On air
12:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Күн башат
Электрондук коммерция Кыргызстанда жана ЕАЭБде кандай өнүгүп жатат?
13:05
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
Политика США в регионе: что изменится после ухода USAID? Беседа с экспертами
14:04
54 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Ишеним телефонуна ата-энесинен колдоо же ишеним таба албаган балдар көп кабарлашат
15:04
50 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Кыргызстан на «Продэкспо-2025»: как кыргызским предпринимателям расширить экспорт в страны ЕАЭС?
16:04
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
Авитаминоз: Жазга карата витаминдерди кантип туура тандайбыз?
17:04
54 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
От агрокредитов до цифровых решений: новый курс «Айыл Банка»
18:07
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
8 мин
Стоп-кадр
«Сырдуу Самарканд» тасмасында кандай сырлар катылган?
19:09
48 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Ишеним телефонуна ата-энесинен колдоо же ишеним таба албаган балдар көп кабарлашат
21:04
50 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Диетолог: туура эмес тамактануу балдардын эс тутумуна таасир этет

© Фото / Pexels / cottonbroБала шоколад пастаны жеп жатат. Иллюстративдик сүрөт
Бала шоколад пастаны жеп жатат. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 04.08.2022
Жазылуу
АКШдагы изилдөөгө ылайык, клетчатканы жетиштүү колдонгон балдар тесттен оңой өтүшкөн.
БИШКЕК, 4-авг. — Sputnik. Балдардын эске тутуму менен жетишкендигиндеги көйгөйлөр туура эмес тамактануу менен байланыштуу болушу мүмкүн. Бул тууралуу "Известияга" балдар эндокринологу, диетолог жана тамактануу боюнча консультант Юлия Сидорова айтып берди.
"Тамактануу бардык орган менен системанын иштешине, анын ичинде мээге таасир этет. Эң негизгиси, рациондо клетчатка көп болушу керек. Ал акыл-эсти жакшыртууга, ойлонууга жардам берет. АКШдагы изилдөөгө ылайык, клетчатканы жетиштүү колдонгон балдар тесттен оңой өтүшкөн", — деди диетолог.
Анын айтымында, күнүнө 2 000 ккал тамак жеген балага 25 грамм клетчатка бериш керек. Эгер жаш курак боюнча эсептей турган болсо, мектеп жашына чейинки бала 10 грамм, майда класстын балдары 15 грамм, өспүрүм 30 грамм клетчатка алышы керек. Диетолог бир даана жашылча же жемиштин курамында 3 грамм клетчатка болорун айтты.
"Эс тутум үчүн май, бөтөнчө омега-3 керек. Ал балык менен жаңгакта бар. Майлар күнүмдүк калориянын 25-35 пайызын түзүшү керек. Ошондой эле углеводдор 45-65 пайыз, белоктор 30 пайыз болушу керек. Мисалы, тарелканы элестеткиле. Анын жарымын клетчатка: мөмө-жемиш, жашылча, төрттөн бир бөлүгүн углеводдор: буудай наны, макарон, дагы бир бөлүгүн балык эти, мал эти түзгөнү туура", — деди адис.
Буга чейин нутрициолог эртең мененки тамак кандай болушу керектигин айтып берген.
Жер жемиштер. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 03.08.2022
Адистер узак жашагандардын жакшы көргөн 5 азыгын аташты
Жаңылыктар түрмөгү
0