00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:00
6 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
3 мин
Будь в курсе
Зачем детям и студентам развивать эмоциональный интеллект?
08:04
56 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Шопоков шаары Улуу Жеңиштин 80 жылдыгын жана шаардын 40 жылдыгын өзгөчө белгилөөгө даярданышууда
09:05
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:01
3 мин
Максимальный репост
Осторожно, мошенники! Как защитить себя от телефонного обмана
10:04
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Өкмөт айыл чарба азыктарын кайра иштетүүгө басым жасоодо. ЕАЭБге экспортко эшик ачылабы?
11:04
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
Проверка на дорогах: все о новой системе проверки знаний ПДД у водителей-нарушителей
12:04
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Күн башат
Путин жана Трамптын телефондон сүйлөшүүсү кандай маселерди чечет — Зеленский Батышка кереги жок
13:05
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
60 мин
Ачык кеп
Өлкөдө эт азыктарын даярдоо арбыды – Сан менен сапат талаптарга жооп береби?
15:04
42 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
2025-жылдын жаз айында кандай кийимдер, өңдөр трендде?
17:04
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
On air
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Стоп-кадр
“Амантай менен Айтуяк” жана “Быйтыктар” аттуу анимациялык мультсериалдар жарык көрдү
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
15 мин
По следам истории
«Птенец» Раззакова: кто он и чем прославился Сабырдин Турсунов?
20:16
47 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
13 мин
Ачык кеп
Өлкөдө эт азыктарын даярдоо арбыды – Сан менен сапат талаптарга жооп береби?
21:14
42 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Айранга нан кошуп жебе! Организмде чирип, оору чакырган азыктар

© Фото / Pexels / Juli LiannaНан менен айран. Архив
Нан менен айран. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 23.12.2021
Жазылуу
Бири-бирине шайкеш келбеген азыктарды организм кайра иштете албай, пайдалуу заттар сиңбей калат. Мындан улам түрдүү оору пайда болот.
БИШКЕК, 23-дек. — Sputnik. Кайсы азыктарды кошуп жебеш керектигин нутрициолог Екатерина Муравская РИА Новостиге айтып берди.
Адис белгилегендей, организмге кирген азыктар түрдүү ылдамдыкта иштетилет. Себеби ар биринин сиңишине ар башка фермент керек.

"Эки башка азыкты сиңирүү үчүн ашказандан эки бөлөк сок бөлүнүп чыгат. Мисалы, белокту сиңирүүгө кычкыл, углеводго щелочтуу чөйрө керек. Бири-бирине шайкеш келбеген азыктар кайра иштетүү процесси үчүн организмден көбүрөөк энергия алат. Кайсы бир азык кайра иштетилип, сиңгени жатканда, экинчиси ага даяр эмес болуп калат. Мындан улам ичеги-карындын иши бузулуп, азык организмде чирий баштайт. Ал эми пайдалуу заттар сиңбей, токсиндер пайда болуп организм ууланат дагы адам түрдүү ооруларга чалдыгат", — деди нутрициолог.

Муравскаянын РИА Новостиге билдиргенине караганда, белок менен крахмалды аралаштырып жеген туура эмес. Мисалы, буга нан менен эт, картошка менен эт, сүткө жасалган ботко, айран менен нан, нан менен кыям, кумшекер кошулган ботко кирет. Мындан тышкары, белок жана крахмалга бай азыктарды жегенден кийин жемиш ширесин ичүү дагы кооптуу. Организмге тамак сиңирүү процессинин туура иштегени маанилүү экенин эстен чыгарбоо зарыл.
Колбаса заводу. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 22.12.2021
Нутрициолог рак оорусун чакырчу көп желген азыкты атады
Инжир. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 20.12.2021
Диетолог ич катканда жей турчу жемишти сунуштады
Жаңылыктар түрмөгү
0