Камыр ачытып, боорсокту кызарта бышырууда, жарманы буркуратып жасап, айранды мелтирете уютууда апалардын өз ыкмалары бар эмеспи. Дал ушул кыргызча ыкмаларды Sputnik Кыргызстан агенттиги лайфхак түрүндө тизмектеп чыкты.
Лайфхак №1
Лайфхак №2
Боорсокту кызартып, жумшак бышыруу. Илгери апалар боорсокту тоң майга бышырчу. Ал боорсокту эгерим катытпайт. Бүгүнкү күндө боорсоктун камырына майонез кошуп жууруп жүрүшөт. Камырдын тузу кем болсо, боорсок жакшы кызарбай калат. Ошондой эле отту май кайнагыча катуу жагып, андан соң бир аз азайтпаса боорсоктун сырты күйүп, ичи бышпай калышы ыктымал.
Лайфхак №3
Лайфхак №4
Каймак. Бышкандан кийин идишке куюлган сүткө көпкө чейин тийбесе, каймагы калың болот. Сүттүн турган жери салкыныраак болушу керек.
Лайфхак №5
Эт жумшак бышсын десеңиз, шорпону катуу кайнатпаш керек. Бир "борк" эткенден кийин эле отту бир аз азайтып койсо, эт былкылдап быша берет. Катуу отко бышкан эт катуу болуп, кызарып калат.
Лайфхак №6
Лайфхак №7
Жарманы буркуратып ачытуунун жолун баары эле биле бербесе керек. Максым жасаар алдында эле казанга алгач тоң майды ысытып, ага бир аз талкан же ун кошуп кызарта кууруп алыңыз. Андан соң суу куюп, ал кайнаган соң талкан чалып, жакшылап кайнатуу кажет. Мында талкандын бүртүк болуп калбашы кажет. Жарма бышкандан кийин каймактап калбашы үчүн маал-маалы менен чалып туруңуз. Жылуу болуп калганда ачыткысын куюп, ун, татымына жараша туз кошуп жылуу жерге коюңуз. Муздакта туруп калса, максым бозоруп ачыбай калат.