00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Утро хорошего дня
"Сдай кровь – спаси жизнь" - почему благотворительность важна для каждого из нас?
06:03
41 мин
Күн башат
Борбор Азия университеттеринин ректорлорунун форуму Кыргыз мамлекеттүүлүгүнүн 100 жылдыгынын алкагында өтүүдө
07:04
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Подростковые проблемы через призму искусства - как говорить о сложном?
08:04
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
5 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
09:05
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Женщины в бизнесе Кыргызстана: равные права или двойные барьеры?
12:04
45 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекте тургундарды жылуулук менен камсыздоону жакшыртуу боюнча кандай иштер жүргүзүлүүдө?
13:04
25 мин
Күн башат
Кызыл-Омполду, Кумтөрдү жана башка кендерди иштетүүдө Кыргызстан эмнеге көңүл бурушу керек?
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
ОГО!
Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:05
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только
с Кубатом Рахимовым
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Спортбокс
Спорттук экипировкаларды тандоодо эмнеге көңүл буруу кажет?
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
20:06
0 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Жаз мезгилиндеги тамак-аш. Кыргыз сөөк жукарганда эмне жейт

© Sputnik / Табылды КадырбековКөчмөндөр фестивалынын катышуучулары. Архив
Көчмөндөр фестивалынын катышуучулары. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Жаз келип, сөөк жукарган кез деп байыркы кыргыз элинде тамак рационуна да өзгөчө көңүл бурулган. Анда эмесе, учкай кеп салып өтөбүз.

Кыргыз даамы кылымдардын мол тажрыйбасынан өтүп, нанүштөсү, түшкүсү, кечкиси болуп эчак калыпка салынып калган түшүнүк. Бирок заман агымы менен ааламдашуу арааны бул тармакка да баш багып, "кыргыздын тамак рациону туура эмес", "ашказанга күч келтирет", же болбосо "өтө эле оор" деген кептерди угуп жүрөбүз. Көчмөн доордун катаал шартына, жортуулчулук замандын жоболоңуна шай келген азыктар тууралуу арбын кеп салсак арзыйт.

Азыктардын иреттүүлүгү

Сүт. Архив - Sputnik Кыргызстан
Ачыткынын азабы менен уюткунун убалы кимге? Көрөңгө тууралуу ой-толгоо
Кишинин дене табы ысык жана суук деп бөлүнгөн сыңары эле, азыктар да ысык суук, мүйөз деп бөлүнгөн. Суукчан кишиге негизинен ысык тамак, ысыкчан кишиге тамак анчейин тандалбай, ал эми жаш төрөгөн келинге, абышка-кемпирге мүйөз тамактар берилген.

Андан башка нанүштөгө куурма чай, жупка, каймак, нан өңдөнгөн жумурга жугумдуу, ошол эле убакта жеңил деп эсептелген тамактар тартууланса, түшкүсүнө, кечкисине кубаттуу азыктар берилген.

Ушундай эле ирет менен тамак-аш рациону мезгилге ылайык да өзгөрүп турган. Кышкысын ысык тамактарга бозо кошулуп, организмдин суукка байымдуулугун, дегеле кубаттуулукту арттырып турган. Ал эми жайкысын азык-аш кандай болсо да аны сиңирүүгө жана да негизинен суусун кандырууга деп чалап, жарма, максым сыяктуу азыктар сөзсүз кошуп берилген.

Жаздагы азыктар

Кыргыз элинде сөөк жукарган кез (авитаминоз) деп, жазгы тамак-ашка өзгөчө көңүл бурулган. Жылдын бул мезгилинде жаш балдарга, кары-картаңдарга, жаш төрөгөндөргө бапестеп даам берип, кубатын сактап калып, дагы арттырганга аракет жасалган.

Көжө, чоң көжө

Көжө дегинкиси жазгы учурга ылайык даам болуп, аны кышкы согумдардан калган сүр этти кайнатып, шорпосуна дан кошуп, согон, сарымсак менен ичишкен. Айрымдар айран, сүзмө катыкташкан.

Ал эми чоң көжө жыл ажыратуу, улустун улуу күнү — Ноорузда көпчүлүк тарабынан чоң казанга жасалып, тоолук кыргыздардын майрамдык шаанисинин бир бөлүгү болгон.

Көк жупка

Кыргызские национальные утвари для быта - Sputnik Кыргызстан
Гүлазык деген эмне? Күч-кубат берген, умай энеден уланган азыктын мааниси
Түштүк аймактарда витаминдүү, ширелүү чөптүн түрлөрү жаз алды менен жайнап чыгат. Сөөк жукарган кезде кубат болсун деп, өсүп кеткенге чейин, ар бир үй көктөн тамак жасап калганга ашыгат. Баяндала турган тамак көк жупка, башкача айтканда, ичине көк салынган жупка. Камыры кадимкидей эле даярдалып, кадимкидей эле жайылып, ичине көк чөптөрдүн аралашмасы салынып эки бети оодарылып бышырылат.

Жаздагы пайдалуу чөптөр

Булардын ар бирин өз-өзүнчө күнүмдүк турмушта колдонуп жүргөнүбүз менен жаз алдындагы, дегеле жаздагы кубаттуулуктун жетишсиздигине пайдалуу экендигин, ал үчүн анын күнөсканада эмес, күн көрүп, кылтайып жазда өсүп чыккан кези маанилүү экендигин эске алуубуз кажет.

Тоолуу аймактар болсо жаз ортолоп калган кезде көбүргөн деген чөп өсөт. Анын кычкыл даамы аткулактын (шавель) даамына окшош келип, каймак менен кууруп, жеңил тамак же салат түрүндө беришкен.

Ал эми жөргөмүш деген чөп балдар үчүн эң кубаттуу, абдан витаминдүү делип, аны сыдырып жешкен. Көп болсо үйгө алып келип каймакка көөлөп беришкен.

Фестиваль народного и прикладного искусства Кыргыз Шырдагы - Sputnik Кыргызстан
Паяндос, чач өрүү, өпкө чапмай. Аймактардагы ооз ачырган 10 каада
Аткулак (шавель), кадимки беде, ысманак (шпинат), шоро, жалбыз, койчу баштык, өгөй эне, чалкан — бул чөптөрдүн баарын белгилүү өлчөмдө чогултуп, пияз кошуп, баарын туурап, куйрук май же өсүмдүк майын кошуп, манты, чүчпара, самсы, жана жогоруда айткандай жупкаларды жасоого болот.

Тизгин жыяр

Азыркы кезде ааламдашуунун арты менен биз аралашпаган ашкана жоктур. Тамак-аштын тандоосу да арбын. Анткен менен улуттук даам, улуттук азыктардын өзгөчөлүгү жергиликтүү табиятка шайкеш экенинде. Биз Франция же Кытай, Түркия же Японияда жашап жаткан жокпуз. Анда-санда аралашканы жакшы, бирок кыргыздын табитине, табиятына, жашоо-шартына туура келген кыргыз даамынын кылымдардын элегинде иргелген тажрыйбасы алдабайт деп ишенээр элем…

Жаңылыктар түрмөгү
0