БИШКЕК, 27-янв. — Sputnik. Кыргызстандык жигит Шерзод Сатвалдиев Токиодо тандыр жасап, самса жаап сатып келет. Бул тууралуу Sputnik Кыргызстан агенттигинин кабарчысы менен болгон маегинде билдирди.
Шерзод Ошто жашап, 2009-жылы япон кызы менен таанышкандан кийин Японияга бет алган. Ал жактан эки жаш турмуш кургандан кийин Кавсар, Софиян жана Алишер аттуу үч уулдуу болушкан. Бир жыл мурда тандыр жасап, самса менен нан жаап, сата баштаган.
— Өзүбүздүн тамакты аябай сагындым. Тандыр жасагандан кийин биринчи нан жаап көрдүм, анан Ош самсасын жасадым. Жакшы эле болду окшойт. Анан Кыргызстан менен Өзбекстандан барган жердештериме айттым. Даамдап көрүп, алар да тамшанышты. Агам мындан бизнес жасоону айтып калды. Анан эле социалдык тармактар аркылуу заказ алып, иштей баштадым.
— Японияда самсанын жасалышынын өзү таң калычтуудай сезилет…
— Заказды көбүнесе Кыргызстан менен Өзбекстандан баргандар беришет.
— Япондорчу?
— Биз жакка барып, тамак-ашыбыз менен тааныштыгы барлар самса жешет. Өмүрү жеп көрбөгөндөр да бар. Бул жактан даамдап көрүп, жактырып калгандар көп.
— Эмненин этинен жасайсыз?
— Койдун. Бирок бул жактагы эттин даамы Кыргызстандагыдан айырмаланып турат. Японияга эт көбүнчө Австралиядан ташылат. Даамы супсак келет.
— Японияда бир самса канча турат?
— Эгер сомго которсок, болжол менен 200 сомдун тегерегинде.
— Заказ көппү?
— Бир жумада эки-үч жолу.
— Бул жалгыз киреше булагыңызбы же дагы башка менен алектенесизби?
— Жүк ташуучу унаа айдап, негизинен тиричилик буюмдарын ташыйм.
— Токидо сизден башка тандыр самсасын жасагандар барбы?
— Уга элекмин. Мен эле болушум керек.