БИШКЕК, 18-фев. — Sputnik. Кайра иштетүүдөн көбүрөөк өткөн азык-түлүктөрдүн өлүмдү эртелеткен тобокелдиги жогору болорун франциялык окумуштуулар билдирди. Бул туурасында РИА Новости LiveScience порталына таянып жазды.
Алар ундан жасалган нан азыктары, балмуздак, кургатылып, туздалган жер-жемиштер, курамында эт бар, тез бышыра салуучу тамактар экенин айтышты. Булардын баары кайра иштетүүдөн бир эмес, бир нече жолу өткөндөр. Мындай тамактардын курамында кант, туз, май, жыт берүүчү заттар, боегучтар, даамды күчөткүчтөр жана эмульгаторлор бар экени маалым.
Изилдөөнүн жүрүшүндө алардын 30 пайызынын күнүмдүк ичкен тамак-ашы абдан эле көп кайра иштетүүдөн өткөн азыктар болгону аныкталган. Жыйынтыгында адамдын ичкен-жегендеринин 10 пайызын эле жогорудагыдай азыктар түзсө, эрте көз жумуу тобокелдиги дароо 14 пайызга жогорулары айтылган.
Маалыматта мындай тамакты көбүнесе колунда жоктор, билими азыраактар, толуктар жана көп кыймылдагысы келбегендер сатып алары айтылган.