00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
5 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Күн башат
Бишкек шаарындагы жана Чүй облусундагы жаңы конуштарды газдаштыруу иштери кандай жүрүүдө?
07:05
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Популяризация русского языка и культуры: в Бишкеке пройдет литературно-музыкальный салон
08:04
39 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Түрк Мамлекеттер Уюмунун 11-саммити Бишкекте — Түрк интеграциясынын жаңы доору башталдыбы?
09:05
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Как не ошибиться в выборе косметолога: советы эксперта
12:04
40 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекти көрктөндүрүүнүн жаңы эрежелери — шаардын инфраструктурасын жакшыртып, айлана-чөйрөнү сактайбы?
13:04
25 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Кыргызстан ЕАЭБ өлкөлөрү үчүн продукциянын сапатын кантип жакшыртат? — лабораторияларды модернизациялоо жардам береби?
13:31
26 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
БРИКС: альтернатива западной доминации или будущее мировой политики?
14:04
50 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Акчаны топтоо жолу менен кантип мамлекеттик ипотека алса болот — “Толтолмо ипотека” продуктунун шарттары
15:04
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Максимальный репост
On air
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Экономикалык панорама
БРИКС саммити - дүйнө көп полярдуулукка өткөнүн көрсөттү
17:04
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
В классах оперировали раненых солдат: история школы, бывшей госпиталем во время ВОВ
18:07
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Кеменгер
Кыргыз жылкы менен байланышты үзгөн жокпу — жаштар эмнелерди биле жүрүшү керек?
19:06
55 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Между строк
Метаморфозы детской литературы: как меняются книги для юных читателей
20:06
42 мин
Ачык кеп
Акчаны топтоо жолу менен кантип мамлекеттик ипотека алса болот — “Толтолмо ипотека” продуктунун шарттары
23:04
44 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Кайсы жашылча-жемишти кабыгын аарчыбай жеген пайдалуу? Түшүндүрмө

© Sputnik / Константин Чалабов / Медиабанкка өтүүКардар базардан алма тандап жатат. Архив
Кардар базардан алма тандап жатат. Архив  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 26.12.2023
Жазылуу
Адис мындайда жаратылыш өзү да "жол көрсөтүп" турарын билдирген.
БИШКЕК, 26-дек. — Sputnik. Диетолог Римма Мойсенко Sputnik радиосуна курган маегинде кайсы мөмө-жемишти аарчыбай кабыгы менен колдонсо болорун айтып берди. Адис мындайда жаратылыш өзү да "жол көрсөтүп" турарын билдирген.
Айтымында, жашылча-жемиштин кабыгы калың болсо ал ичиндегисин айлана-чөйрөнүн терс таасиринен сактайт. Демек, кабыгын алып салган туура.
"Манго, авокадо, банандын кабыктары калың, аны сөзсүз аарчып жеш керек. Картошканы да аарчып колдонобуз. Бирок жазында казып алынган жаңы картошканы аарчыбай пайдалануу кеңири жайылган, себеби анын кабыгында калий көп. Жашылча-жемиштин сырты жука болсо аны аарчыбай эле колдонсо болот. Башкысы, жакшылап жууп-тазалоо зарыл. Мөмө-чөмө боюнча айта турган болсок, андагы пайдалуу заттар көп жагын кошо жеген туура. Мисалы, помидордун сыртын тазалоого зарылчылык жок. Алманы дагы кабыгы менен жеш керек, мөмөнүн өзүндө сиңимдүү пектин клетчаткасы бар, кабыгында анча жакшы сиңбей турган клетчатка бар, экөө кошулуп ичеги үчүн сыйкырдуу азык болуп саналат", — деген диетолог.
Ошондой эле ал адам өзүнүн короосунда экологиялык жактан таза өстүргөн жашылчалар болсо топурак астында бышканын деле аарчыбай пайдаланса болорун белгилеген.
"Мисалы, сабиз, кызылча өстүргөн болсоңуз таза жууп эле колдоно берсеңиз болот. Сабиздин жука кабыгында пайдалуу каротиноиддер абдан көп. Бирок кооптуу бактерия, заттарды жок кылып, абдан таза жууш керек. Ал эми аларды базардан сатып алган болсоңуз кабыгын аарчып колдонуу сунушталат", — деди Мойсенко.
Столдун үстүндөгү капуста менен помидор жер жемиштери  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 12.11.2023
Боордун иштешин жакшыртат. Адис капустанын организмге таасирин айтты
Жаңылыктар түрмөгү
0