00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
5 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
09:05
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Женщины в бизнесе Кыргызстана: равные права или двойные барьеры?
12:04
45 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекте тургундарды жылуулук менен камсыздоону жакшыртуу боюнча кандай иштер жүргүзүлүүдө?
13:04
25 мин
Күн башат
Кызыл-Омполду, Кумтөрдү жана башка кендерди иштетүүдө Кыргызстан эмнеге көңүл бурушу керек?
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
ОГО!
Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:05
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только
с Кубатом Рахимовым
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Спортбокс
Спорттук экипировкаларды тандоодо эмнеге көңүл буруу кажет?
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
20:06
0 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Давлетов: тамак-аштын таңгагы анын сапатына таасир этет

© Sputnik / Табылды КадырбековТамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов. Архив
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 26.12.2021
Жазылуу
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов консерваланган азыктардын сапатына токтолду.
Тамак-аш кандай гана таңгакта сакталбасын, ал азыктын сапатына таасирин тийгизет. Тактап айтканда, таңгак канчалык зыянсыз заттардан жасалса деле ичиндеги азык узак убакыт турганда химиялык курамы өз ара аракетке келип, тигил же бул заттарды бөлүп чыгарышы мүмкүн. Бирок мындан чочулоонун кереги жок. Мындай пикирин Алмаз Давлетов Sputnik Кыргызстан радиосунда маек куруп жатып билдирди.
Давлетов: тамак-аштын таңгагы анын сапатына таасир этет
Анын айтымында, тамак-аш коопсуздугунда консерваланган азыктардын сапаты боюнча дүйнө жүзүндө бирдиктүү пикир жок.
"Өндүрүшчүлөр таңгакка буюртма берерде анын сапатын эске алышат. Бул алардын бизнеси үчүн маанилүү маселе. Мейли ал желимден, айнектен же башка нерседен жасалсын, ичиндеги тамак-ашка болушунча зыян алып келбей тургандай болуп даярдалып чыгат. Ошону менен катар эле көпкө сакталган учурда азык стерилизациядан өтүп, бардык жогорку технологиялар сакталып жасалса деле өз ара аракетке келип, баштапкы касиетин өзгөртөт. Бул жерде таңгакта жазылган мөөнөтүнө карап канчалык эрте ачып колдонсок, азык ошончолук жаңы болот деген түшүнүк туура эмес. Анткени ичиндеги продукция, балким, башка өлкөдөн алып келинген болушу мүмкүн же консерва былтыркы, мурдагы жылкы түшүмдөрдөн жабылышы ыктымал. Андыктан узак мөөнөттүү консервалардын сыртында жазылган жасалуу мөөнөтүнө карап тыянак чыгарбай эле койгон туура", — деди Давлетов.
Ал тамак-аш өндүрүүчүлөр адатта таңгакты башка компанияларга жасатарын, бирок жоопкерчиликти өздөрү аларын кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0