00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
6 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
3 мин
Будь в курсе
Цирк, тигры и зооактивисты: Багдасаровы — о жизни за кулисами
08:03
54 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
3 мин
Күн башат
Кыргызстан Ислам университети — салттуу ислам түшүнүгү, исламдык диний билим берүүнү реформалоо кандай?
09:04
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:00
3 мин
Тема дня
Бишкеку 147: какими изменениями в городе гордится мэр столицы
10:03
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
ЕАЭБде дары-дармектин баасын арзандатуу аракеттери жүрүүдө — бул өлкөгө кандай пайда алып келет?
11:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
Уроки, которые нельзя забыть: как школьникам рассказывают о Победе
12:04
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Күн башат
Студенттер арасындагы фестиваль жаштарга эле эмес мугалимдерге да тажырыйба, мүмкүнчүлүк берет
13:05
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
60 мин
Ачык кеп
Ыш менен күрөшүү жаатында мекеме аралык комиссия түзүлүп иш-пландарды кароодо
15:04
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Экономикалык панорама
КР реалдык секторду өнүктүрүүдө ЕАЭБдин мүмкүнчүлүктөрүн пайдалануусу зарыл
17:04
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
ИП или патент: зачем предпринимателям вернули право выбирать
18:07
48 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Кеменгер
Кыргыз жылкы менен байланышты үзгөн жокпу — жаштар эмнелерди биле жүрүшү керек?
19:06
55 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Ыш менен күрөшүү жаатында мекеме аралык комиссия түзүлүп иш-пландарды кароодо
21:04
44 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Давлетов: азык-түлүк коопсуздугунда үч нерсеге көңүл буруу керек

© Sputnik / Жоомарт УраимовТамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов - Sputnik Кыргызстан, 1920, 21.12.2021
Жазылуу
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов консерваланган жана көпкө сактала турган азыктарды сатып алууда эмнелерге көңүл буруу зарылдыгына токтолду.
Бүгүнкү күндө дүйнө жүзү боюнча тамак-аш коопсуздугунда стерилизациялоодон башка эффективдүү ыкма табыла элек. Демек, азырынча ушул ыкма менен таңгакталган азык-түлүктөр адамдын ден соолугуна коопсуз деп эсептелет. Бул тууралуу Алмаз Давлетов Sputnik Кыргызстан радиосунда маек куруп жатып билдирди.
Давлетов: азык-түлүк коопсуздугунда үч нерсеге көңүл буруу керек
Анын айтымында, узак мөөнөткө сакталган азыктардын көбү стерилизациядан өтөт.

"Кадимки эле сүттүн мисалында алсак, азыркы учурда эки ыкма менен таңгакталган сүт сатылат. Алар пастеризациядан өткөн жана стерилизацияланган. Бул ыкма менен таңгакталган сүт узак убакытка чейин, тактап айтканда, жарым жыл аралыгында бузулбай сакталып тура берет. Мындан кооптонуунун кажети жок. Анткени сүттү пастеризациялоодо ал 70 градус ысыктан өтсө, стерилизациялоодо ысык 120 градуска жетет. Башкача айтканда, сүт бышып калат. Андагы азыкты бузуучу микроэлементтер активдүүлүгүн жоготот. Муну менен катар эле продукциянын даамы өзгөрөт, ал бир аз күйүк даамданып калышы ыктымал. Мындан сырткары, азыктар ар кандай минерал жана витаминдер менен байытылган болушу мүмкүн. Бул жерде мен бардык эле азык сыртында жазылган маалыматка дал келет деп кепилдик бере албайм. Бирок мыйзамда таңгакталган азыктар адамдын саламаттыгына зыян алып келбеши керек деп так жазылган. Демек, өндүрүшчү продукция чыгарарда муну эске алат деп ниеттенем", — деди Давлетов.

Ал бөбөктөр үчүн жасалган түрдүү пюрелер да ушундай эле стерилизация ыкмасы менен жасаларын кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0