00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
4 мин
Ежедневные новости
14:00
4 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
14:04
55 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
ОГО! Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
14:04
48 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:00
3 мин
Жаңылыктар
17:30
4 мин
Ежедневные новости. Погода на завтра
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:00
4 мин
Киноблог
Советские кинотеатры Бишкека: золотая эпоха киномехаников
18:05
47 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Давлетов: азык-түлүк коопсуздугунда үч нерсеге көңүл буруу керек

© Sputnik / Жоомарт УраимовТамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов - Sputnik Кыргызстан, 1920, 21.12.2021
Жазылуу
Тамак-аш коопсуздугу боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов консерваланган жана көпкө сактала турган азыктарды сатып алууда эмнелерге көңүл буруу зарылдыгына токтолду.
Бүгүнкү күндө дүйнө жүзү боюнча тамак-аш коопсуздугунда стерилизациялоодон башка эффективдүү ыкма табыла элек. Демек, азырынча ушул ыкма менен таңгакталган азык-түлүктөр адамдын ден соолугуна коопсуз деп эсептелет. Бул тууралуу Алмаз Давлетов Sputnik Кыргызстан радиосунда маек куруп жатып билдирди.
Давлетов: азык-түлүк коопсуздугунда үч нерсеге көңүл буруу керек
Анын айтымында, узак мөөнөткө сакталган азыктардын көбү стерилизациядан өтөт.

"Кадимки эле сүттүн мисалында алсак, азыркы учурда эки ыкма менен таңгакталган сүт сатылат. Алар пастеризациядан өткөн жана стерилизацияланган. Бул ыкма менен таңгакталган сүт узак убакытка чейин, тактап айтканда, жарым жыл аралыгында бузулбай сакталып тура берет. Мындан кооптонуунун кажети жок. Анткени сүттү пастеризациялоодо ал 70 градус ысыктан өтсө, стерилизациялоодо ысык 120 градуска жетет. Башкача айтканда, сүт бышып калат. Андагы азыкты бузуучу микроэлементтер активдүүлүгүн жоготот. Муну менен катар эле продукциянын даамы өзгөрөт, ал бир аз күйүк даамданып калышы ыктымал. Мындан сырткары, азыктар ар кандай минерал жана витаминдер менен байытылган болушу мүмкүн. Бул жерде мен бардык эле азык сыртында жазылган маалыматка дал келет деп кепилдик бере албайм. Бирок мыйзамда таңгакталган азыктар адамдын саламаттыгына зыян алып келбеши керек деп так жазылган. Демек, өндүрүшчү продукция чыгарарда муну эске алат деп ниеттенем", — деди Давлетов.

Ал бөбөктөр үчүн жасалган түрдүү пюрелер да ушундай эле стерилизация ыкмасы менен жасаларын кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0