БИШКЕК, 2-дек. — Sputnik. Дүйнөлүк саламаттык сактоо уюмунун маалыматына караганда, жер жүзүндө ар бир алтынчы адам рактан өлөт. 2018-жылы эле залалдуу шишик дүйнөдөн 9,6 миллион өмүрдү алып кетти. Адистердин айтымында, ракка чалдыккандардын үчтөн бир бөлүгү ооруну туура эмес тамактануудан улам илештирип алат. РИА Новости агенттиги кайсы азык-түлүктөр кооптуу экенин адистердин пикирине таянып тизмектеп чыккан.
Кант
Колбаса
Колбасада колдонулган кайра иштетилген этти байма-бай жеген адамдарда ракка чалдыгуу коркунучу 18 пайызга өсөрүн Эл аралык ракты изилдөө борбору аныктаган. Бул азыкты күнүнө 50 граммдан ашык колдонууга болбой турганы айтылат.
Майлуу тамак
Өтө майлуу тамактар агрессивдүү ракты пайда кылары аныкталган. Анткени май организмде холестеринди көбөйтүп, ичегиде шишиктин пайда болушун шарттайт.
Француз жана бразилиялык окумуштуулардын айтымында, ракка алып келчү азыктардын катарында ундан жасалган таттуулар, газдалган суусундуктар жана тез татымдар бар. Бул азыктардын бардыгына кант, кайра иштетилген эт, даам, түс жана жыт бере турган заттар өтө көп кошулуп даярдалат.