00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
"Чума во время любви" : режиссер о фильме и жизни ученого Петра Тарасова
08:04
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
5 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргыз армиясынын жүзү Улуттук гвардия баскан баскан 32 жыл – эмне өзгөрдү, эмнеге жетишти?
15:05
43 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:00
5 мин
Ачык кеп
Кыргыз армиясынын жүзү Улуттук гвардия баскан баскан 32 жыл – эмне өзгөрдү, эмнеге жетишти?
23:05
43 мин
Утро хорошего дня
"Чума во время любви" : режиссер о фильме и жизни ученого Петра Тарасова
06:04
43 мин
On air
06:58
2 мин
Күн башат
Туризмди өнүктүрүү министрлиги түзүлүшү керекпи — Туризмди канткенде жолго сала алабыз?
07:05
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Переход на 12-тилетнее обучение в школах – зачем и как это планируют осуществить?
08:04
40 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Кесиптик кошуундардан Эмгекти көзөмөлдөө мекемеси эмнеси менен айырмаланат?
09:05
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
28 попыток: как в Кыргызстане сдают на водительские права
12:04
39 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Жайында көп таралган жаракаттар жана биринчи жардам көрсөтүү ыкмалары
13:04
24 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкек ТЭЦине “Газпром” газ жеткирет — күз-кыш жылытуу мезгилине даярдык, реформа кандай жүрүүдө?
13:31
26 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстан ЕАЭБде автохаб боло алат — Евразиялык бирдиктүү рыноктун артыкчылыктарын кандай колдонуп жатабыз?
15:05
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Максимальный репост
Здесь можно получить профессию будущего – интервью с деканом ЕТФ КРСУ
16:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Туяк
Танк менен кошо күйүп, бирок аман калган Апсамат Аширбаевди энеси тааныбай коёт
17:04
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
Безопасность путешествий: как действует туристическая милиция в 2024
18:07
41 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Стопкадр
Кино актриса болуу үчүн эмнелерге даяр болуу зарыл?
19:06
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Киноблог
Путь режиссера: как короткометражки открывают дорогу к большому кино
20:06
45 мин
Ачык кеп
Кыргызстан ЕАЭБде автохаб боло алат — Евразиялык бирдиктүү рыноктун артыкчылыктарын кандай колдонуп жатабыз?
23:05
47 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Сүмөлөк кантип даярдалат? Аны жасоо ыкмасы

Жазылуу
Күн менен түн теңелген Нооруз майрамы Улустун улуу күнү деп аталат. Бул күнү улуттук тамак-аш жасалып, оюндар ойнотулуп эл шаан-шөкөттүн үстүндө болот. Жаңы жылда дасторкон үстүн мандарин менен оливьесиз элестете албагандай эле Ноорузда сүмөлөк жасабай коюуга мүмкүн эмес.

Улуу тамактын жасалыш ыкмасын адамдардын баары эле биле бербесе керек. Андыктан Sputnik Кыргызстан агенттиги буудайды өндүргөндөн тарта, аны бышырганга чейинки жасоо ыкмасын видеого тартып, тарыхына токтолду.

Аламүдүн районунун Прохладное айылынын тургуну Жумагүл Боталиева 7-8 жылдан бери сүмөлөк жасап, аны даярдоону салтка айландырып алган.

"Мурда башкалардын жасаганын көрүп суктанып койчумун. Кийинчерээк бул тамактын тилеги жакшы экенин элден угуп өзүм да жасап көрүүнү чечтим. Алгач өзүбүзгө чакан кылып жасап баштасам, кийин кошуналар менен чогуу Нооруз майрамына даярдай баштадым. Сүмөлөк жасалган үйгө ырыскы, кут кирип иши оңолот деп айтылып жүрөт. Токчулуктун символу болгон бул тамакты даярдагандан өзүм да ырахат алам", — деди ал.

Боталиева сүмөлөктү үйдөн жасабаса да, ар бир адам аны сатып алып же майрамдык иш-чаралардан тилек айтып ооз тийип койсо ашыкча болбой турганын кошумчалады.

"Сүмөлөк жасоонун дагы бир максаты — элдин башын бир казанга бириктирип, биримдикке, ынтымакка чакыруу. Аны бышырган түнү ар түрдүү оюн-зоок уюштурулуп, адамдардын маанайы көтөрүлөт. Бул майрам менен түрк тилдүү эл эски жылды узатып, жаңы жылды тосуп алышкан", — деди Жумагүл эже.

Сүмөлөктүн тарыхы

Празднование Нооруза на площади Ала-Тоо в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан
Жаздын деми, кубанычка толгон жүздөр. Бишкектеги Нооруз
Тилеги ак тамактын тарыхына токтоло кетсек, сүмөлөктүн келип чыгышы жөнүндө ар кандай уламыштар айтылат. Анын биринде өткөн заманда, жаркыраган жаздын алгачкы айында калкты ачарчылык каптаганы, энелердин айласы кетип, ар кимиси колдорунда болгон тамак-ашын ортого чыгарып, бирөөсү бир чымчым ун, экинчиси бир кашык май, дагы бири талкан кылып казанга салып аралаштыра баштаганы айтылат. Бир убакта казан кайнайын деп калганда көп балалуу жесир аял келип "менин эч нерсем жок" деп казанга тогуз тоголок ташын салган имиш.

Казан кайнап, аны аралаштырган сайын апалар элге токчулук, молчулук, тынччылык келсин деп тиленет. Таң сүргөндө казандагы аралашма даамдуу тамакка айланып, сүмөлөк деп аталып калган деген уламыштар бар.

Майрамдык сүмөлөктү кантип жасоону Sputnik Кыргызстан инфографикасынан көрүңүздөр>> 

Жаңылыктар түрмөгү
0