Сүмөлөк сүйүүчүлөргө кулак кагыш

© SputnikКак готовят сумелек
Как готовят сумелек - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Сүмөлөк Нооруз майрамынын негизги белгиси болуп саналат. Ал өндүрүлгөн буудайдан, өсүмдүк майынан жана буудай унунан жасалат.
© Sputnik_InfographicsМайрамдык сүмөлөктү даярдоо
Майрамдык сүмөлөктү даярдоо - Sputnik Кыргызстан
Майрамдык сүмөлөктү даярдоо
Салтка ылайык, сүмөлөк Нооруз алдындагы түнү бышырылат. Чоң от жагып, казанды тынбай аралаштырып туруу керек. Буга бардык каалоочулар келип кол тийгизе алат. Сүмөлөктү аралаштырып жатып, ар бири өз каалоо-үмүтүнүн орундалышын тилейт. Казанды тегеректеген эл, бала-чака жөн гана турбастан, оюн-зоок, ыр-тамаша менен көңүл ачышат.
Сүмөлөк коюуланып отуруп, шокалад өңдүү күрөң түскө келгенде, казандын үстүн жакшы жаап, басаңдап калган оттун табына Нооруз таңы атканга чейин калтырып коюшат. Дагы бир ишенимге ылайык, сүмөлөктү эртең менен кашык менен эмес, чыпалактын учу менен илип ооз тийиш керек. Ошондо гана тилек орундалат деп айтылат.
Жаңылыктар түрмөгү
0