"Эң мыкты" деген стикерди алуу үчүн тамактануучу жайлар кандай талаптарга жооп бериши керек жана кайсы жайлар текшерилет? Өзгөчө долбоор тууралуу Sputnik Кыргызстан агенттиги материал даярдады.
Экономика министрлигинин көзөмөлдөө жана жөнгө салуу башкармалыгынын текшерүү бөлүмүнүн башкы адиси Бакыт Давлеталиевдин айтымында, өкмөттүн "Коомдук тамактануу кызмат көрсөтүүнүн коопсуздук деңгээли жөнүндө калкка кызмат көрсөтүү боюнча" токтому ушул жылдын 10-январында кабыл алынган. Анын биринчи бөлүгүндө 2018-жылдын 1-апрелинен тарта Бишкек жана Ысык-Көл облустарында жайгашкан коомдук тамактануучу жайлар 12 айдын ичинде текшерилет. Ал эми экинчи бөлүгү 2019-жылдын 1-апрелинде башталып, анда өлкөнүн бардык аймактарында жайгашкан тамактануучу жайлар көзөмөлгө алынмакчы.
"Чапталган стикерлер аркылуу кардар кайсы кафе же ресторанга кирип тамак ичүү кооптуу же коопсуз экенин сырттан кирип келе жатып эле биле алат. Мисалы, жашыл түс — талаптарга туура келет дегенди билдирсе, сары түс бир аз жакшыртуу зарыл дегенди түшүндүрөт. Ал эми кызыл кыйла жакшыртуу керек деген маанини билдирет. Мында кафедеги тейлөө, тамактын даамы же өлчөмү деген нерселер эске алынбайт", — деди Давлеталиев.
Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөлдөө башкармалыгынын тамак-аш бөлүмүнүн санитардык дарыгери Майрам Иманкулова текшерүү учурунда эмнелерге көңүл бурула тургандыгын тизмектеп берди.
Ал эми Давлеталиев тамак-ичүүчү жайдын "жакшы" же "начар" экендиги дароо эле 1-апрелде аныкталып калбастыгын кошумчалап кетти.
"Стикер кафе-ресторандарга 1-апрелден баштап эле чапталып калбайт. Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөлдөө башкармалыгынын кызматкерлери алгач бир кварталга план түзүп, ошол планга кирген жайлардан баштайт. Аны текшергенден кийин да дароо стикер чапталбайт. Ишкерге атайын убакыт берилип, анын жыйынтыгында гана "жакшы", "жаман" деген баа берилет. Мындай жол менен тамактануучу жайларда атаандаштык пайда болуп, сандан сапатка өтө баштайбыз", — деди Давлеталиев.
Ал мындай текшерүү жылына бир жолу жасалып турарын айтып, стикерлерди ишкерлер жасалма кылып албашы үчүн кардар Экономика министрлигинин же санитардык-эпидемиялогиялык көзөмөлдөө башкармалыгынын сайтына кирип, кайсы тамактануучу жайда кандай белги бар экенин бир сыйра карап алса болорун баса белгилеп кетти.