https://sputnik.kg/20230427/koom-den-sooluk-kolbasa-azyk-daryger-kenesh-himiyalyk-zattar-zyyan-1074781795.html
Дарыгер колбасадан баш тартуунун 4 себебин атады
Дарыгер колбасадан баш тартуунун 4 себебин атады
Sputnik Кыргызстан
Терапевттин айтымында, колбасаны көп жегенде рактын пайда болуу коркунучу жогорулайт, мындан тышкары, аталган азык ар түрдүү инфекциялык ооруларга алып келиши... 27.04.2023, Sputnik Кыргызстан
2023-04-27T09:00+0600
2023-04-27T09:00+0600
2023-04-27T09:00+0600
коом
ден соолук
колбаса
азык
дарыгер
кеңеш
зыяндуу
зат
https://sputnik.kg/img/07e7/04/1a/1074781915_103:775:2365:2047_1920x0_80_0_0_41d437da459e60a3f285f6efef960dcb.jpg
БИШКЕК, 27-апр. — Sputnik. Россиялык терапевт Георгий Сапего колбасадан баш тартууга же аны чектөөгө төрт себепти атады. Аталган азыктын курамы жана адамдын организмине тийгизген таасири туурасында ал Sputnik радиосуна айтып берген.Дарыгер колбасаны ден соолукка зыяндуу азык деп атаса болорун билдирди. Себеби анын курамында туз, май, канцерогендер жана ар түрдүү инфекцияларды козгоочу заттар көп.Дарыгер кайсы категориядагы адамдар колбасаны рационунан таптакыр алып салышы керектигин да айтып берди."Артериялык басымы жогору болгон, жүрөк-кан тамыр ооруларынан жабыркагандар колбасадан биротоло баш тартканы оң. Инсульт же инфаркт алуу коркунучу жогорулайт. Балдарга да колбаса бербей эле коюуну сунуштайм, себеби андагы химиялык заттар жана микробдор зыянын тийгизиши мүмкүн. Кош бойлуу аялдар жана химиялык терапиядан өтүп жаткан бейтаптар да колбасадан алыс болгону жакшы", — деди адис.Ал саламаттыгы чың адамдар деле колбасаны көп жебеши керек экенин кошумчалады.
https://sputnik.kg/20221214/sapattuu-azyk-tuluk-tizme-1071059026.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e7/04/1a/1074781915_322:578:2280:2047_1920x0_80_0_0_f9dbdb608cf17611ad06be9479deed2d.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
коом, ден соолук, колбаса, азык, дарыгер, кеңеш, зыяндуу, зат
коом, ден соолук, колбаса, азык, дарыгер, кеңеш, зыяндуу, зат
Дарыгер колбасадан баш тартуунун 4 себебин атады
Терапевттин айтымында, колбасаны көп жегенде рактын пайда болуу коркунучу жогорулайт, мындан тышкары, аталган азык ар түрдүү инфекциялык ооруларга алып келиши мүмкүн.
БИШКЕК, 27-апр. — Sputnik. Россиялык терапевт Георгий Сапего колбасадан баш тартууга же аны чектөөгө төрт себепти атады. Аталган азыктын курамы жана адамдын организмине тийгизген таасири туурасында ал
Sputnik радиосуна айтып берген.
Дарыгер колбасаны ден соолукка зыяндуу азык деп атаса болорун билдирди. Себеби анын курамында туз, май, канцерогендер жана ар түрдүү инфекцияларды козгоочу заттар көп.
"Бардык эле колбасада туз көп болот, ал артериялык басымдын көтөрүлүшүн шарттайт, мындан тышкары, курамында малдын майы көп болгондуктан кандагы холестерин "булганат". Бирок андан да көбүрөөк маани берүүчү жагдай – колбаса кайра иштетилген этке кирет. Мындай азыктар курамына канцерогендик заттарды камтыгандыктан ракты пайда кылуу коркунучу жогору. Колбасаны көп жеген адам инфекциялык ооруларга чалдыгышы мүмкүн", — деди Сапего.
Дарыгер кайсы категориядагы адамдар колбасаны рационунан таптакыр алып салышы керектигин да айтып берди.
"Артериялык басымы жогору болгон, жүрөк-кан тамыр ооруларынан жабыркагандар колбасадан биротоло баш тартканы оң. Инсульт же инфаркт алуу коркунучу жогорулайт. Балдарга да колбаса бербей эле коюуну сунуштайм, себеби андагы химиялык заттар жана микробдор зыянын тийгизиши мүмкүн. Кош бойлуу аялдар жана химиялык терапиядан өтүп жаткан бейтаптар да колбасадан алыс болгону жакшы", — деди адис.
Ал саламаттыгы чың адамдар деле колбасаны көп жебеши керек экенин кошумчалады.
14 Бештин айы 2022, 08:50