Дарыгер колбасадан баш тартуунун 4 себебин атады

© Sputnik / Светлана Шевченко / Медиабанкка өтүүКолбаса өндүрүү заводунда жумушчу. Архив
Колбаса өндүрүү заводунда жумушчу. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 27.04.2023
Жазылуу
Терапевттин айтымында, колбасаны көп жегенде рактын пайда болуу коркунучу жогорулайт, мындан тышкары, аталган азык ар түрдүү инфекциялык ооруларга алып келиши мүмкүн.
БИШКЕК, 27-апр. — Sputnik. Россиялык терапевт Георгий Сапего колбасадан баш тартууга же аны чектөөгө төрт себепти атады. Аталган азыктын курамы жана адамдын организмине тийгизген таасири туурасында ал Sputnik радиосуна айтып берген.
Дарыгер колбасаны ден соолукка зыяндуу азык деп атаса болорун билдирди. Себеби анын курамында туз, май, канцерогендер жана ар түрдүү инфекцияларды козгоочу заттар көп.
"Бардык эле колбасада туз көп болот, ал артериялык басымдын көтөрүлүшүн шарттайт, мындан тышкары, курамында малдын майы көп болгондуктан кандагы холестерин "булганат". Бирок андан да көбүрөөк маани берүүчү жагдай – колбаса кайра иштетилген этке кирет. Мындай азыктар курамына канцерогендик заттарды камтыгандыктан ракты пайда кылуу коркунучу жогору. Колбасаны көп жеген адам инфекциялык ооруларга чалдыгышы мүмкүн", — деди Сапего.
Дарыгер кайсы категориядагы адамдар колбасаны рационунан таптакыр алып салышы керектигин да айтып берди.
"Артериялык басымы жогору болгон, жүрөк-кан тамыр ооруларынан жабыркагандар колбасадан биротоло баш тартканы оң. Инсульт же инфаркт алуу коркунучу жогорулайт. Балдарга да колбаса бербей эле коюуну сунуштайм, себеби андагы химиялык заттар жана микробдор зыянын тийгизиши мүмкүн. Кош бойлуу аялдар жана химиялык терапиядан өтүп жаткан бейтаптар да колбасадан алыс болгону жакшы", — деди адис.
Ал саламаттыгы чың адамдар деле колбасаны көп жебеши керек экенин кошумчалады.
Май алуу. Архивдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 14.12.2022
Ден соолук бекем болуш үчүн кайсы азыктардан акча аябаш керек? Тизме
Жаңылыктар түрмөгү
0