https://sputnik.kg/20220103/immunitetti-kotoruuchu-azyktar-1060915819.html
Кышкы тумоодон сактачу азыктарды өңүнө карап тандоого болот
Кышкы тумоодон сактачу азыктарды өңүнө карап тандоого болот
Sputnik Кыргызстан
Врач иммунитетти көтөрүү үчүн ар кандай өңдөгү жашылча-жемишти сунуштаган. Жашылчалардын өңү да курамындагы витаминдерге жараша болот. 03.01.2022, Sputnik Кыргызстан
2022-01-03T08:37+0600
2022-01-03T08:37+0600
2022-01-03T08:37+0600
дүйнөдө
азык-түлүк
ден соолук
дарыгер
тамак-аш
витамин
https://sputnik.kg/img/07e6/01/02/1060907136_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_c1b20bdf3938764d96c8509d11ea2d66.jpg
БИШКЕК, 3-янв. — Sputnik. Врач Алена Глушакова РИА Новостиге кайсы азыктар кыш мезгилинде иммунитетти көтөрөрүн айтып берген.Адистин билдиргенине караганда, жашылча-жемиштин өңү-түсү курамында организм үчүн кандай пайдалуу заттар бар экендигинен кабар берет.Кызыл сары түс А жана С витаминдерине таандык. Буга сабиз, апельсин, манго, кызгылт сары калемпир жана абрикос бай. Ал эми сары өңдүү помидор, болгар калемпири, лимон жана ананаста А жана В витаминдери көп.Жашылчалардын ичинен жашыл түстүү брокколи, авокадо, алма, бадыраң жана кивинин курамында лютеин, темир, кальций, фолий кычкылы бар."Көк, сыя көк түстөгү жашылча-жемиште организмдин айлана-чөйрөнүн терс таасирине туруктуулугун жогорулатуучу, кан тамырларды бекемдечүү, эмоционалдык толкунданууну азайтып уйкуну, маанайды жана эс тутумду жакшырта турган полифенолдор менен биофлавоноиддер кездешет. Булар карагаттын, сыя көк капустанын, инжирдин жана кызыл пияздын курамынан табылат", — деди врач.Ошентсе да адис иммунитетти витаминдерге бай, туура, тең салмактуу тамактануу эле эмес, жумуштун жана эс алуунун режими, дени сак жашоо образы да бекемдей турганын кошумчалады.
https://sputnik.kg/20220101/kofeni-zhakshy-korgondordun-den-soolugun-talkalagan-azyk-1060904919.html
https://sputnik.kg/20220101/dietolog-ichimdik-zyyanduu-azyktar-1060878829.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e6/01/02/1060907136_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_6af8d8a8d13d9f8f9490229a99077a48.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
дүйнөдө, азык-түлүк, ден соолук, дарыгер, тамак-аш, витамин
дүйнөдө, азык-түлүк, ден соолук, дарыгер, тамак-аш, витамин
Кышкы тумоодон сактачу азыктарды өңүнө карап тандоого болот
Врач иммунитетти көтөрүү үчүн ар кандай өңдөгү жашылча-жемишти сунуштаган. Жашылчалардын өңү да курамындагы витаминдерге жараша болот.
БИШКЕК, 3-янв. — Sputnik. Врач Алена Глушакова
РИА Новостиге кайсы азыктар кыш мезгилинде иммунитетти көтөрөрүн айтып берген.
Адистин билдиргенине караганда, жашылча-жемиштин өңү-түсү курамында организм үчүн кандай пайдалуу заттар бар экендигинен кабар берет.
"Мисалы, кызыл өң антиоксиданттын ролун аткаруучу ликопиндин көптүгүн билдирет. Башкача айтканда, ал организмде оорунун сезгенүүсүн алдын алат. Ликопин дарбызда, помидордо, клюквада, кызыл грейпфрутта, кызылчада жана чамгырда бар", — деди Глушакова.
Кызыл сары түс А жана С витаминдерине таандык. Буга сабиз, апельсин, манго, кызгылт сары калемпир жана абрикос бай. Ал эми сары өңдүү помидор, болгар калемпири, лимон жана ананаста А жана В витаминдери көп.
Жашылчалардын ичинен жашыл түстүү брокколи, авокадо, алма, бадыраң жана кивинин курамында лютеин, темир, кальций, фолий кычкылы бар.
"Көк, сыя көк түстөгү жашылча-жемиште организмдин айлана-чөйрөнүн терс таасирине туруктуулугун жогорулатуучу, кан тамырларды бекемдечүү, эмоционалдык толкунданууну азайтып уйкуну, маанайды жана эс тутумду жакшырта турган полифенолдор менен биофлавоноиддер кездешет. Булар карагаттын, сыя көк капустанын, инжирдин жана кызыл пияздын курамынан табылат", — деди врач.
Ошентсе да адис иммунитетти витаминдерге бай, туура, тең салмактуу тамактануу эле эмес, жумуштун жана эс алуунун режими, дени сак жашоо образы да бекемдей турганын кошумчалады.