Окумуштуулар өлүмдү эртелеткен азыкты атады

© Sputnik / Владимир Астапкович / Медиабанкка өтүүГипермаркет "АШАН" в Москве
Гипермаркет АШАН в Москве - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Адистер он жыл ичинде 70 жаш курактагы миңдей адамдын тамактануусуна байкоо жүргүзүшкөн.

БИШКЕК, 29-апр. — Sputnik. Майлуу балыкты ашыкча жеп туруу өлүм тобокелдигин 50 пайызга жогорулата турганын "Известия" шведдик окумуштууларга таянып жазды.

MedicalXpress маалыматы боюнча, окумуштуулар он жыл ичинде 70 жаш курактагы миңдей адамдын тамактануусуна байкоо жүргүзүшкөн. Натыйжада организминде полихлорировандык бифениласы (ПХБ) жогору ыктыярчылар башка тайпадагы адамдарга салыштырмалуу эрте каза табышкан.

Запуск новых производственных линий завода Coca-Cola в Санкт-Петербурге - Sputnik Кыргызстан
Газдалган таттуу суунун зыяндуу жактары тизмектелди
ПХБ көбүнчө майлуу балыкта (лосось менен салака), кээде эт менен сүт азыктарында болору айтылат.

Адистер өлүмгө себеп боло турган жүрөк-кан тамыр ооруларын, жогорку кан басымды, кант диабетин, чылым чегүүнү, ашыкча салмакты жана холестериндин жогорку өлчөмүн эске алган эмес.

Буга чейин окумуштуулар тез бышыра салуучу азыктар, нан жана туздалган жер-жемиш ден соолукка бычак экендигин да маалымдашкан.

Ошондой эле америкалык окумуштуулар куурулган бир жумуртка болсо да мезгилинен эрте болчу өлүмдү 13 пайызга тездетет деген жыйынтыкка келген.

Жаңылыктар түрмөгү
0