https://sputnik.kg/20251224/mayramda-tamak-ashty-erejesi-menen-saktoo-maanyluu-1098805095.html
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Sputnik Кыргызстан
Азык-түлүк коопсуздугу жаатындагы эксперт Бермет Журупова ашыкча тамактануудан сак болуу керектигин айтты. 24.12.2025, Sputnik Кыргызстан
2025-12-24T14:28+0600
2025-12-24T14:28+0600
2025-12-24T14:28+0600
радио
кыргызстан
жаңы жыл
тамак-аш
коопсуздук
азык-түлүк
уулануу
бермет журупова
https://sputnik.kg/img/07e8/0a/12/1089574820_0:0:3067:1725_1920x0_80_0_0_8460de96792067e8e7fef07ed6904510.jpg
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Sputnik Кыргызстан
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Жаңы жыл майрамында азык-түлүк эреже менен сакталбаса ар кандай коркунучтуу микроорганизмдер пайда болот. Бул тууралуу Бермет Журупова Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди. Анын айтымында, тамак-ашты муздаткычта сактаганда оозун жаап, температурасын да текшерүү керек. Ал ошондой эле Жаңы жыл майрамында оор тамактарды кечки саат 18:00гө чейин жеп, андан кийин жашылча-жемишке басым жасоо организмге пайдалуу экенин кошумчалады.
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e8/0a/12/1089574820_338:0:3067:2047_1920x0_80_0_0_09b2d867a1789d04123dbbf43d321fb6.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
кыргызстан, жаңы жыл, тамак-аш, коопсуздук, азык-түлүк, уулануу, бермет журупова, аудио
кыргызстан, жаңы жыл, тамак-аш, коопсуздук, азык-түлүк, уулануу, бермет журупова, аудио
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Азык-түлүк коопсуздугу жаатындагы эксперт Бермет Журупова ашыкча тамактануудан сак болуу керектигин айтты.
Жаңы жыл майрамында азык-түлүк эреже менен сакталбаса ар кандай коркунучтуу микроорганизмдер пайда болот. Бул тууралуу Бермет Журупова
Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Анын айтымында, тамак-ашты муздаткычта сактаганда оозун жаап, температурасын да текшерүү керек.
"Майрамдык дасторконду даярдоодо калориялуу тамактарга басым кылабыз. Мисалы, майонез кошулган салаттарды сөзсүз жасайбыз. Газдалган таттуу суусундуктар да көп ичилет. Мындан улам Жаңы жылдын эртеси кыйналабыз. Организм кыйналбашы үчүн майрамга карабай күнүмдүк режимди кармап, аз өлчөмдө жеш керек. Ошондой эле тамак-ашты муздаткычта эрежеси менен сактоо маанилүү. Эч качан чийки азыктарды бышырылган тамактар менен бирге же үстүн жаппастан сактабаш керек. Кээ бирлер жумуртка сакталган муздаткычка тамактын оозун жаппай коюп коёт. Бул туура эмес. Анткени жумуртканын кабыгында сальмонелла көп болот, температуралык режим сакталбаса, ал тамакта өрчүп баштайт, анан ууланабыз. Этти жана эттен жасалган азыктарды жашылчадан өзүнчө сактаган жакшы", — деди Журупова.
Ал ошондой эле Жаңы жыл майрамында оор тамактарды кечки саат 18:00гө чейин жеп, андан кийин жашылча-жемишке басым жасоо организмге пайдалуу экенин кошумчалады.