00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
7 мин
Ачык кеп
Чоң сыймык жана чоң жоопкерчилик - Ысык-Көлгө жетиштүү камкордук көрүлүп жатабы?
15:08
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Когда сцена оживает: премьеры и новогодние постановки в театре Айтматова
16:04
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
Жаңы жылдык дасторкон — берекенин жана ынтымактын белгиси
17:04
52 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
Что показала евразийская интеграция в цифрах и экономике — беседа с министром ЕЭК
18:07
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
7 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Меняющие мир
«Бессмертный полк»: как живая память объединяет поколения
20:06
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Чоң сыймык жана чоң жоопкерчилик - Ысык-Көлгө жетиштүү камкордук көрүлүп жатабы?
21:04
43 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү

© Sputnik / Марина СоломкоАзык-түлүк коопсуздугу жаатындагы эксперт Бермет Журупова. Архив
Азык-түлүк коопсуздугу жаатындагы эксперт Бермет Журупова. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 24.12.2025
Жазылуу
Азык-түлүк коопсуздугу жаатындагы эксперт Бермет Журупова ашыкча тамактануудан сак болуу керектигин айтты.
Жаңы жыл майрамында азык-түлүк эреже менен сакталбаса ар кандай коркунучтуу микроорганизмдер пайда болот. Бул тууралуу Бермет Журупова Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Журупова: майрамда тамак-ашты эрежеси менен сактоо маанилүү
Анын айтымында, тамак-ашты муздаткычта сактаганда оозун жаап, температурасын да текшерүү керек.
"Майрамдык дасторконду даярдоодо калориялуу тамактарга басым кылабыз. Мисалы, майонез кошулган салаттарды сөзсүз жасайбыз. Газдалган таттуу суусундуктар да көп ичилет. Мындан улам Жаңы жылдын эртеси кыйналабыз. Организм кыйналбашы үчүн майрамга карабай күнүмдүк режимди кармап, аз өлчөмдө жеш керек. Ошондой эле тамак-ашты муздаткычта эрежеси менен сактоо маанилүү. Эч качан чийки азыктарды бышырылган тамактар менен бирге же үстүн жаппастан сактабаш керек. Кээ бирлер жумуртка сакталган муздаткычка тамактын оозун жаппай коюп коёт. Бул туура эмес. Анткени жумуртканын кабыгында сальмонелла көп болот, температуралык режим сакталбаса, ал тамакта өрчүп баштайт, анан ууланабыз. Этти жана эттен жасалган азыктарды жашылчадан өзүнчө сактаган жакшы", — деди Журупова.
Ал ошондой эле Жаңы жыл майрамында оор тамактарды кечки саат 18:00гө чейин жеп, андан кийин жашылча-жемишке басым жасоо организмге пайдалуу экенин кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0