https://sputnik.kg/20220326/daam-chygargan-zat-rak-1063172669.html
Таттуу даам берген затты ашыкча колдонуу ракты чакырышы ыктымал
Таттуу даам берген затты ашыкча колдонуу ракты чакырышы ыктымал
Sputnik Кыргызстан
Ден соолукка коркунуч келтирет деген заттардын ичинде ацесульфам-К, аспартам бар. 26.03.2022, Sputnik Кыргызстан
2022-03-26T23:36+0600
2022-03-26T23:36+0600
2022-03-26T23:36+0600
дүйнөдө
зат
рак
медик
изилдөө
таттуу
https://sputnik.kg/img/103990/53/1039905339_0:766:2832:2359_1920x0_80_0_0_70e532f04d6711e12e75c619725b23f6.jpg
БИШКЕК, 26-мар. — Sputnik. Таттуу даам чыгарган затты көп колдонгондордун 13 пайызы рактан жапа чегет. Бул тууралуу европалык окумуштуулардын айтымына таянып PLOS Medicine журналы жазды.Изилдөөнүн авторлору сегиз жыл ичинде 102 865 француздун тамактануусу тууралуу күн сайын жазган күндөлүгүн чогултушкан. Алар, маселен, "аспартам" деген жасалма даам чыгарган зат рактын бардык түрүнө кабылуу тобокелчилигин 15 пайызга, ал эми эмчек рагына кабылуу тобокелчилигин 22 пайызга жогорулатарын аныкташкан. Изилдөө аспартам ДНКны жабыркатып, сезгенүүнү өрчүтөрүн көрсөткөн.Мындай заттардын ичеги-карындын микрофлорасына терс таасирин тийгизери да айтылды.
https://sputnik.kg/20220323/jatyn-moyunchasynyn-ragy-sebepteri-statistika-aldyn-aluu-1063053780.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/103990/53/1039905339_0:416:2832:2540_1920x0_80_0_0_a13fadfccd50d9fdc948d18cdfdbe645.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
дүйнөдө, зат, рак, медик, изилдөө, таттуу
дүйнөдө, зат, рак, медик, изилдөө, таттуу
Таттуу даам берген затты ашыкча колдонуу ракты чакырышы ыктымал
Ден соолукка коркунуч келтирет деген заттардын ичинде ацесульфам-К, аспартам бар.
БИШКЕК, 26-мар. — Sputnik. Таттуу даам чыгарган затты көп колдонгондордун 13 пайызы рактан жапа чегет. Бул тууралуу европалык окумуштуулардын айтымына таянып
PLOS Medicine журналы жазды.
Изилдөөнүн авторлору сегиз жыл ичинде 102 865 француздун тамактануусу тууралуу күн сайын жазган күндөлүгүн чогултушкан. Алар, маселен, "аспартам" деген жасалма даам чыгарган зат рактын бардык түрүнө кабылуу тобокелчилигин 15 пайызга, ал эми эмчек рагына кабылуу тобокелчилигин 22 пайызга жогорулатарын аныкташкан. Изилдөө аспартам ДНКны жабыркатып, сезгенүүнү өрчүтөрүн көрсөткөн.
"Ацесульфам-К деген зат ДНКны аспартамдан дагы көбүрөөк жабыркатат", — деп айтылат маалыматта.
Мындай заттардын ичеги-карындын микрофлорасына терс таасирин тийгизери да айтылды.
23 Жалган Куран 2022, 11:43