https://sputnik.kg/20211025/suukta-dem-aluu-sistemasyn-bakteriyalardan-korgoy-turgan-azyk-1054345027.html
Суукта дем алуу органдарын коргой турчу азыктардын чен өлчөмү айтылды
Суукта дем алуу органдарын коргой турчу азыктардын чен өлчөмү айтылды
Sputnik Кыргызстан
Диетолог күз мезгилинин аяктап жатканына байланыштуу диетаны кайра карап чыгуу зарылдыгын эскертип, суукта тамак-аштын курамы кандай болушу керектигин айтты. 25.10.2021, Sputnik Кыргызстан
2021-10-25T08:47+0600
2021-10-25T08:47+0600
2021-12-14T14:27+0600
жаңылыктар
коом
россия
дүйнөдө
диета
ден соолук
кеңеш
аба ырайы
суук
кыш
https://sputnik.kg/img/07e5/02/0a/1051404862_0:0:3532:1998_1920x0_80_0_0_29b185602b0fa3a3ed201274601d55d2.jpg
БИШКЕК, 25-окт. — Sputnik. Кыш келип суук түшкөндө майлуу тамактарга өтүү керек. Бул тууралуу диетолог, медицина илимдеринин доктору, салмакты көзөмөлдөө клиникасынын жетекчиси Алексей Ковальков Sputnik радиосуна берген маегинде айтты.Ал жайында майлуу азыктарды азайтып, кышында аны рационго кошуу зарылдыгын белгилеген.Ал белгилегендей, тамак-аш пирамидасында майлар жана белоктор жылдын кайсы убагында болбосун углеводдордон басымдуулук кылышы керек."Тамактануу пирамидасынын (диетологдор тарабынан иштелип чыккан туура тамактануу принциптери графикалык түрдө берилген – ред.) өзөгүн углеводдор түзөт. Бул көп жылдар мурда ойлоп табылган. Бирок диетологдор булчуң массасынын пропорциясы жана сакталышы жөнүндө сөз кылганда, адатта, "белоктар, майлар жана углеводдор" дешет, башкача айтканда, белоктор биринчи орунда турат. Эгерде бул эки заттын айланасында талаш болсо, анда белоктордун маанилүүлүгү ар дайым эсепке алынат. Менин оюмча, бул азык пирамидасы Египеттеги Хеопс пирамидасы сыяктуу өтө эле байыркы, аны эчак эле кайра карап чыгуунун кезеги келген. Рациондо белок жана майдын саны бир топ жогору, ал эми углевод аз болушу керек", — деген диетолог.Ковальков ошондой эле идеалдуу рациондо жогоруда айтылган заттар кандай пропорцияларда берилиши керектигин санап берди.Ал ошол эле учурда диета универсалдуу болушу үчүн анын жарымы өсүмдүк азыктарынан, дагы бир бөлүгү жандыктын этинен болушу керек экенин белгиледи.
https://sputnik.kg/20211020/ehtten-bash-tartsa-ehmne-bolot-dietolog-1054279093.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e5/02/0a/1051404862_274:0:3532:2048_1920x0_80_0_0_0ae7107655d776362da8e737964bda0d.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
жаңылыктар, коом, россия, дүйнөдө, диета, ден соолук, кеңеш, аба ырайы, суук, кыш
жаңылыктар, коом, россия, дүйнөдө, диета, ден соолук, кеңеш, аба ырайы, суук, кыш
Суукта дем алуу органдарын коргой турчу азыктардын чен өлчөмү айтылды
08:47 25.10.2021 (Жаңыртылды: 14:27 14.12.2021) Диетолог күз мезгилинин аяктап жатканына байланыштуу диетаны кайра карап чыгуу зарылдыгын эскертип, суукта тамак-аштын курамы кандай болушу керектигин айтты.
БИШКЕК, 25-окт. — Sputnik. Кыш келип суук түшкөндө майлуу тамактарга өтүү керек. Бул тууралуу диетолог, медицина илимдеринин доктору, салмакты көзөмөлдөө клиникасынын жетекчиси Алексей Ковальков
Sputnik радиосуна берген маегинде айтты.
Ал жайында майлуу азыктарды азайтып, кышында аны рационго кошуу зарылдыгын белгилеген.
"Киши басканда кыймылга сарпталган энергиядан бөлүнүп чыккан жылуулуктан улам организмдеги майлар кетет. Ооздон чыккан буу дал ошол майлардын эришинен чыккан жылуулуктан пайда болот. Анын үстүнө тирүү жандыктын майлары өпкөнү каптап, бактериялардын киришине тоскоол болгон активдүү комплекс деп аталат", — деген Ковальков.
Ал белгилегендей, тамак-аш пирамидасында майлар жана белоктор жылдын кайсы убагында болбосун углеводдордон басымдуулук кылышы керек.
20 Тогуздун айы 2021, 09:08
"Тамактануу пирамидасынын (диетологдор тарабынан иштелип чыккан туура тамактануу принциптери графикалык түрдө берилген – ред.) өзөгүн углеводдор түзөт. Бул көп жылдар мурда ойлоп табылган. Бирок диетологдор булчуң массасынын пропорциясы жана сакталышы жөнүндө сөз кылганда, адатта, "белоктар, майлар жана углеводдор" дешет, башкача айтканда, белоктор биринчи орунда турат. Эгерде бул эки заттын айланасында талаш болсо, анда белоктордун маанилүүлүгү ар дайым эсепке алынат. Менин оюмча, бул азык пирамидасы Египеттеги Хеопс пирамидасы сыяктуу өтө эле байыркы, аны эчак эле кайра карап чыгуунун кезеги келген. Рациондо белок жана майдын саны бир топ жогору, ал эми углевод аз болушу керек", — деген диетолог.
Ковальков ошондой эле идеалдуу рациондо жогоруда айтылган заттар кандай пропорцияларда берилиши керектигин санап берди.
"Белок жок дегенде 70 грамм болушу керек. Белоктун ар кандай түрлөрүн: тоок, үндүк, уй этин, андан кийин деңиз азыктары, балыкты колдонсо болот. Углеводдор 50-60 грамм, эң көп болгондо 110-115 грамм жана май 60-80 грамм ченемде талап кылынат", — деген ал.
Ал ошол эле учурда диета универсалдуу болушу үчүн анын жарымы өсүмдүк азыктарынан, дагы бир бөлүгү жандыктын этинен болушу керек экенин белгиледи.