https://sputnik.kg/20210221/tuura-tamaktanuu-tuuraluu-1051534066.html
Аманова: бизде коомчулук туура тамактануу дегенди башкача түшүнөт
Аманова: бизде коомчулук туура тамактануу дегенди башкача түшүнөт
Sputnik Кыргызстан
"Азык-түлүк коопсуздугу жана тамактануунун сапатын жогорулатуу" коомдук бирикмесинин адиси Калида Аманова сапаттуу тамактануу дегенди көпчүлүк туура эмес... 21.02.2021, Sputnik Кыргызстан
2021-02-21T12:46+0600
2021-02-21T12:46+0600
2021-12-14T14:27+0600
радио
коом
кыргызстан
сапат
туура тамактануу
рацион
калида аманова
https://sputnik.kg/img/07e5/02/13/1051518045_0:0:3072:1738_1920x0_80_0_0_3ead2a4f171c3883385e7c30e286a66c.jpg
Аманова: бизде коомчулук туура тамактануу дегенди башкача түшүнөт
Sputnik Кыргызстан
Аманова: бизде коомчулук туура тамактануу дегенди башкача түшүнөт
25 диаметрлик табактын мисалында ала турган болсок, аны төрткө бөлөбүз. Ал жакта бирдей өлчөмдө күрүч, гречка сыяктуу дан азыгы, экинчисинде жашылча-жемиш жана ушундай эле көлөмдө эттин түрлөрү болушу керек. Мына ушул туура жана сапаттуу тамактанууга кирет. Бул тууралуу Калида Аманова Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.Анын айтымында, чоң кишилер суткасына эки ирет тоё тамактанышы шарт.Адис жашылча-жемишти салат катары гана колдонуп койбой, эт менен кошо жегенди өздөштүрүү зарылдыгын кошумчалады.
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e5/02/13/1051518045_0:0:3072:1930_1920x0_80_0_0_0e2e3c76f4def04a833ae7d9bd935593.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
коом, кыргызстан, сапат, туура тамактануу, рацион, калида аманова
коом, кыргызстан, сапат, туура тамактануу, рацион, калида аманова
Аманова: бизде коомчулук туура тамактануу дегенди башкача түшүнөт
12:46 21.02.2021 (Жаңыртылды: 14:27 14.12.2021) "Азык-түлүк коопсуздугу жана тамактануунун сапатын жогорулатуу" коомдук бирикмесинин адиси Калида Аманова сапаттуу тамактануу дегенди көпчүлүк туура эмес түшүнөрүн айтты.
25 диаметрлик табактын мисалында ала турган болсок, аны төрткө бөлөбүз. Ал жакта бирдей өлчөмдө күрүч, гречка сыяктуу дан азыгы, экинчисинде жашылча-жемиш жана ушундай эле көлөмдө эттин түрлөрү болушу керек. Мына ушул туура жана сапаттуу тамактанууга кирет. Бул тууралуу Калида Аманова
Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.
Анын айтымында, чоң кишилер суткасына эки ирет тоё тамактанышы шарт.
"Бизде сапаттуу тамактануу десе эле калориясы көп, майлуу, эттүү азыктарды түшүнөбүз. Бирок адам күнүнө жок дегенде 400 грамм жашылча-жемиш жеп турушу керек. Анан аны да тамак-ашка түрлөп кошуу зарыл. Мисалы, түштөнүүдө жеген жашылчаларды, кечки тамакка кошпош керек. Кечинде башка түрлөрүн колдонгон туура болот. Түсү бирдей жашылча-жемиш көбүнесе бир түрдүү витаминдерди беришет. Андыктан сары сабиз, кызылча же баклажан сыяктуу бири-биринен айырмаланган жашылчаларды бир учурга кошуп тамактануу пайдалуу. Ошондой эле эртең менен жеңил азыктарды жеп, түштө жана кечкисин тоё тамактанса болот", — деди Аманова .
Адис жашылча-жемишти салат катары гана колдонуп койбой, эт менен кошо жегенди өздөштүрүү зарылдыгын кошумчалады.