Биз 50-жылдардан 80-жылдардын аягына чейинки ар кандай мезгилдеги архивдик сүрөттөрдү чогулттук. 1960-70-жылдары кара жана кызыл икралар, шишкебек жана балык дасторкондун көркүн ачкан. Ал эми 1980-жылдары азык-түлүктүн жетишсиздигинен улам майрамга жакшы колбаса, майонез менен буурчак сатып алуу кыйынга турган.
Социализмде жашаган советтик жарандардын дээрлик бардыгы майрамды үйлөрүндө же конокто белгилешип, дасторконду келиштире жайнатып жасаганга аракет кылышкан.
Шампан, консерваланган икраны жана таттууларды күн мурун сатып алышкан. Картошка менен бышыра турган тоокту жана мандарин (ансыз майрамды элестетүү кыйын) алуу үчүн базарларга чуркашкан.
Майрамдын алдында жаңы жылдык кече үчүн клубга же кафеге барууга болор эле. Анда жерде шампан жеңил салаттар, албетте анан бий. Ал эми өздөрүн бардар сезген партиянын элиталары, ири ишкана жетекчилери, академик жана белгилүү адамдар ресторандарга барышкан.