Улуттук хирургиянын ашказан жана он эки эли ичеги оорулары бөлүмүнүн башчысы, жогорку даражадагы дарыгер-хирург Болот Иманов менен журналист Гүлдана Талантбекова сүйлөштү.
— Сизди айтылган убакыттан көбүрөөк күткөнгө туура келди. Операциядан чыктыңыз окшойт?
— Оорулууну 20 күндөн бери кыйнаган сокур ичегисин алдык. Ичтен жарылып, абсцесс пайда болуп ички ичегиси тешилип калыптыр. Анын кесепетинен ичегинин 1,5 метрин да кесүүгө туура келди.
— Эң бат жасала турчу операция дал ушул сокур ичеги болсо керек эле?
— Мамбет агай (Мамакеев — ред.) сокур ичеги алгандан азыркыга чейин корком дейт. Операциянын эң оору да, эң жеңили да ушул. Оорулуу өз убагында келсе оңой эле таап, 30-40 мүнөттүн ичинде алып салабыз. Кээде сокур ичегини таба албай 2-3 саат операция кылган учурлар болот. Бул ар бир бейтаптын сокур ичегисинин жайгашуусу менен түшүндүрүлөт.
— Биз кеп кыла турчу ашказан, ичеги ооруларынын түрлөрү абдан көп. Ошондуктан бейтаптар дайыма кайрылган түрлөрүнө гана токтолсок?
Ал эми он эки эли ичегинин жарасы канаганда токтотууга мүмкүнчүлүк бар. Кээде жаралар жарылганда ашказан, же эки эли ичегидеги зилдер башка органдарга тарап кетет. Ичегидеги жара менен көп убакыт жүрө берсе ал өзүнчө айыккан түр көрсөтүп, тырык болуп калат. Анан жеген тамак-аштын баары ашказандан ылдый кетпей ордунан ачый баштайт. Жыйынтыгында оорулуу арыктап, ичкен тамагын кусуп, дайыма кекирип жүрүп калат. Операциядан башка жол жок болгондуктан, экиден үч бөлүгүн кесип салабыз дагы, ички ичеги менен бириктирип коебуз.
— Бул залалдуу жаралар эмненин кесепетинен улам келип чыгат?
— Факторлору көп. Биринчиден туура эмес тамактануу, көп кыжырдануу, тукум куучулук, инфекциянын болушу, туз кислотасы көбөйгөндө пайда болот. Айрым учурда сапатсыз ичимдик ичкенден улам окшуп кусканда ашказандагы былжырлар жарылып кетип, канайт. Алгач дарылайбыз, оор болсо ашказанды ачып жарылган жерлерди тигип коебуз. Маселен, ашказандын геморрагиялык гастрит оорусу менен жабыркаган адамдын ашказаны кадимкидей тердеп, ичтен канайт. Өтө оор кырдаалда ашказанды толук алып салганга туура келет.
— Кантип? Ашказанды толугу менен алып салыппы?
— Ичеги спайка болгондо дагы бир тобун кесип салат деп айтышат?
— Кайсы курактагылар ички органдардын кандай оорулары менен ооруй тургандыгына анализ жүргүзүп көрдүңүз беле?
— Ашказан, он эки эли ичеги менен ооругандарга көбүнчө жаштар кирет. Бардыгы туура эмес тамактангандын айынан. 50 жашка чейинкилер ашказан, ичеги жарасы менен келишет. Айрым учурда жара менен өспүрүмдөр да келип калат. Аларга бычак тийгизбегенге аракет кылабыз.
Ошондуктан ичкен-жегенибизге көбүрөөк көңүл буруп, тамакты бат-баттан жана аздан ичүү керектигин баса белгилегим келет.