00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
4 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
4 мин
Ежедневные новости
14:00
4 мин
Жаңылыктар
15:00
4 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
18:57
2 мин
Утро хорошего дня
Подростковые проблемы через призму искусства - как говорить о сложном?
06:04
43 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
07:04
44 мин
Новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
"Важно не ругать себя за ошибки, а учиться на них" - беседа с писателем
08:04
40 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Кыргызстандын ички муктаждыгы үчүн сырттан 350-400 миң тонна буудай алып келинет – арзан буудай алууга ЕАЭБ биримдиги кандай жардам берет?
09:05
48 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Борьба с отходами через ремесло и прикладное искусство
12:04
38 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Келишимдерди банктык коштоо деген эмне? Кыргызстанда бул инструмент кандай иштейт?
13:04
21 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
1924-жылы Кыргыз элинин мамлекеттүлүгүнүн кайра калыбына келиши
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
ЕАЭБдин бардык өлкөлөрүндө баалардын жана тарифтердин өсүшү байкалган — Кыргызстанда бул баалар канчага өстү?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Максимальный репост
On air
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Экономикалык панорама
Санарип акчалар банктык системаны алсыратабы?
17:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
On air
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Стимул
Мекенинде ийгиликтүү ишкерге айланган мурдагы мигрант
19:06
49 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Ачык кеп
ЕАЭБдин бардык өлкөлөрүндө баалардын жана тарифтердин өсүшү байкалган — Кыргызстанда бул баалар канчага өстү?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Адис ачууга же таттууга берилүүнүн себебин түшүндүрдү

© Sputnik / Виталий Тимкив / Медиабанкка өтүүДүкөндөгү таттуу азыктар. Архив
Дүкөндөгү таттуу азыктар. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Адис табитти жөнгө салуу үчүн адамдын эрки күчтүү болушу керектигин айткан. Маселен, бир чыны чайга эки-үч кашык шекер салып ичсеңиз, аны азайтуу керек, такыр баш тартып салган да болбойт.

БИШКЕК, 7-ноя. — Sputnik. Адамдын кайсы бир даамга берилүүсү курсакта жаткан кезинде калыптанат. Бул тууралуу Sputnik радиосуна Тамактануу, биотехнология жана азык-түлүк коопсуздугу илимий борборунун нутрициология лабораториясынын башчысы Екатерина Пырьева айтып берди.

Адис генетиканы "оңдосо" болорун айткан.

"Маселен, аял кош бойлуу кезинде туздалган жана ачуу тамактарды көп жесе кийин баласы дагы ошого жакын болот. Ал эми таттууну наристелер төрөлгөндөн баштап эле жакшы көрүшөт. Бирок ширин азыктарды кечке эле жей берсе берилип кетет. Анткен менен жаш курактын өтүшү менен адам таттуу жебей калат. Биздин максат даамдарга берилүүнү күчөтүп жибербөө", — деген адис.

Уйку канат. Дарыгер кумшекерден баш тартуунун пайдасын айтты

Ошол эле учурда кайсы бир тамак-ашка болгон муктаждыктын себеби бар жана ал организмдин физиологиялык өзгөчөлүгүнө байланыштуу.

"Бардыгы жекече каралат. Кээде тузду сүйгөндөр селёдка балыгын бүт жеп салышат. Адатта мындай адамдардын кан басымы төмөн болуп, ошону менен тамырларын нормалдаштырышат. Ал эми ачуу тамакка тарткандардын ашказанында секрециясы жетиштүү болбогондуктан, ушундай жол менен толукташат. Таттууну ашагандар глюкозалык метаболизми начар экенинен кабар берет. Алар шекердин жардамы менен глюкозанын деңгээлин жакшырткысы келет", — деген эксперт.

Пырьева табитти жөнгө салуу үчүн адамдын эрки күчтүү болушу керектигин айткан. Маселен, бир чыны чайга эки-үч кашык шекер салып ичсеңиз, аны акырындык менен азайтуу керек, такыр баш тартып салган да болбойт. Туздуу жана ачуу тамактарга да ушундай аракеттерди көрүү керек.

Жаңылыктар түрмөгү
0