08:17 04 Теке 2020
Түз эфир
  • USD77.1102
  • EUR86.6140
  • RUB1.0938
Коом
Кыскача шилтеме алуу
397 0 0

Редакцияга калаа тургундары кайрылып, эмне себептен тамактануучу жайларга кызыл, жашыл, сары стикерлер чапталбай калганын сураган.

БИШКЕК, 8-окт. — Sputnik. Калаанын кафе-ресторан, дүкөн, ашканаларындагы тамак-аш коопсуздугу эки жыл текшерилбейт. Бул тууралуу Sputnik Кыргызстан маалымат агенттигине Бишкек шаардык санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл борборунун тамак-аш коопсуздугу боюнча бөлүм башчысы Махамат Мурзашев билдирди.

Буга чейин редакциябызга калаа тургундары кайрылып, эмне себептен тамактануучу жайларга кызыл, жашыл, сары стикерлер чапталбай калганын сураган. 

Стикеры для оценки качества обслуживания и питания в кафе Бишкека и Иссык-Куля
© Фото / предоставлено Бакытом Давлеталиевым
Стикер аркылуу кафедеги тейлөө, тамактын даамы же өлчөмү деген нерселер бааланбайт

Эске салсак, 2018-жылдын 10-январында коомдук тамактануучу жайларда кызмат көрсөтүүнүн коопсуздук деңгээли жөнүндө токтом кабыл алынган. Ага ылайык, 2018-жылдын 1-апрелинен тарта Бишкек жана Ысык-Көл облустарында жайгашкан коомдук тамактануучу жайлар 12 айдын ичинде текшерилет деп жазылса, экинчи бөлүгү 2019-жылдын 1-апрелинде башталып, анда өлкөнүн бардык аймактарында жайгашкан тамактануучу жайлар көзөмөлгө алынары айтылган.

Токтомго ылайык, Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөлдөө борборунун кызматкерлери Бишкек жана Ысык-Көл облустарындагы бардык коомдук тамактануучу жайларды текшерип, мыкты жана начар жайларды аныктаган.  Анда "талаптарга туура келет" деген жашыл стикерди бир эле ресторан алган

Бирок өкмөт 2019-жылдын 1-январынан тарта ишкерлик субъектилерин текшерүүгө мораторий жарыялаган.

Тагыраагы, эми эки жылга чейин ишкерлик субъектилери текшерилбейт. Анын ичинде Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл борбору да тамак-аш коопсуздугун карай албайт.

Махамат Мурзашевдин айтымында, бул жылдар аралыгында тамактануучу жайдан бирөө ууланса ага ал жайдын ээси өзү жооптуу болот.

"2019-2020-жылга чейин Кыргызстан боюнча кафе-ресторан эле эмес соода түйүндөр, тез татымдар да текшерилбейт. Быйыл биз бир да тамактануу жайын караган жокпуз. Кокустан эле кайсы бир ашкана же кафе-ресторандын тамагына нааразы болгон арыз түшсө, аны биз Экономика министрлигине жөнөтүп, ал жактан макулдук алган соң гана текшере алабыз", — деди Мурзашев.

Баса белгилей кетчү нерсе, акыркы эки жылда (2018-2019) тамак-ашка уулангандардын саны башка жылдарга салыштырмалуу кыйла өсүптүр. Бул тууралуу Саламаттык сактоо министрлигинин алдындагы Оорулардын алдын алуу жана мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөлдөө департаменти билдирди.

2018-жылы өлкө боюнча жалпы 479 адам ботулизмден жабыркаса, быйылкы жылдын жети айында эле 279 киши тамактан ууланганы белгилүү болду.

Тема боюнча

Санэпидем Бишкектеги эң мыкты жана эң начар кафелерге стикер чаптады. 2-бөлүк
Бишкектин эң начар жана эң мыкты кафе-ресторандары. Тизме
Белгилер:
ресторан, кафе, текшерүү, стикер, уулануу, тамак-аш

ЭҢ МААНИЛҮҮ