00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
06:04
38 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
6 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости. Погода на завтра
20:00
4 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
5 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Диетолог адамга күнүнө канча өлчөмдө клетчатка керектигин айтты

© Sputnik / Виталий Тимкив / Медиабанкка өтүүЖашылча-жемиштер. Архив
Жашылча-жемиштер. Архив  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 09.06.2024
Жазылуу
Клетчатка жашылчада жана кеч сиңген углеводдордо болот.
БИШКЕК, 9-июн. — Sputnik. Ден соолукту чыңдап, түрдүү ооруларды алдын алуу үчүн адамга күн сайын канча өлчөмдө клетчатка керек экендигин Sputnik радиосуна дарыгер-диетолог Татьяна Залетова айтып берди.
Адис белгилегендей, клетчатка — рациондогу эң маанилүү компоненттердин бири. Тамак-аш буласын жетиштүү көлөмдө жеген адам гипертонияны, кант диабетин, ашыкча салмакты, боордун май басышын, онкологиялык жана ортопедиялык ооруларды алдын алат.
“Суткасына 30 граммдан кем эмес клетчатка жеш керек. Адатта анын жарымын гана колдонобуз. Клетчатка жетиштүү болушу үчүн күн сайын 500 грамм жашылча менен жемиш, кечирээк сиңген углеводдорду пайдалануу зарыл”, — деген адис.
Диетолог ошол эле маалда күнүмдүк тамак балансталган болушу керектигин белгиледи.
“Дан жана буурчак өсүмдүктөрүндө клетчатка болгону менен аны баары эле сиңире албайт. Айрымдарынын ичи көбүшү мүмкүн, анүстүнө калориясы көп. Ошондуктан клетчатканы көбөйтүш үчүн жашылчадан, анын ичинде жалбырактуу жашылчалардан эле көбүрөөк жеш керек”, — деген Залетова.
Ошону менен бирге сууну ичүүнү унутпоо керектигин, суюктук ичеги-карындагы клетчатканы оңой сиңирүүгө жардам берерин кошумчалады.
Жемиштер менен сулу боткосу. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 11.02.2024
Боткону кандай кылып бышырса пайдасы көп болорун кардиолог айтты
Жаңылыктар түрмөгү
0