Дарыгер аз кандуулукту кантип алдын алууга болорун айтты

© Depositphotos.com / KostyaKlimenkoТоло алма себетин кармап турган кыз. Иллюстративдик сүрөт
Толо алма себетин кармап турган кыз. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 22.02.2024
Жазылуу
Анемияга чалдыккандарга тамакты компот, минералдык же кайнатылган суу менен ичүү сунушталды. Ошондой эле алма, анар да миңдин бири экени белгиленди.
БИШКЕК, 22-фев. — Sputnik. Улуттук онкология жана гематология борборунун гематология бөлүмүнүн жетекчиси, жогорку категориядагы дарыгер, гематолог Ормон Жакыпбаев Sputnik Кыргызстан агенттигиндеги маегинде аз кандуулукту кантип алдын алса болорун түшүндүрдү.
Дарыгердин айтымында, аз кандуулуктун белгилеринин бири — тамакты жутуу процесси кызыл өңгөчтө жайлап калат.
"Анткени темир азайганда кызыл өңгөчтүн ички чел кабыгы жукарып кетет. Мындай белгилер менен кайрылган бейтаптын канын текшерип, гемоглобини, эритроцити нормада болсо "баары жакшы" деп кетирип жиберген болбойт. Бул — латенттүү эмес темир жетишсиздигинин биринчи баскычы. Бейтапка темирди толуктай турган препараттар сунушталат. Темир жетишсиздигинен жаралган аз кандуулук — толугу менен айыга турган оору", — деген Жакыпбаев.
Ал туура тамактануу жолу менен аз кандуулукту алдын алууга болорун, бирок дарылоо мүмкүн эмес экенин кошумчалаган.
"Жашылча-жемиш (алма, анар) үч валенттүү темирди канга сиңирүүчү касиетке ээ. Тамактангандан кийин 1,5 саат чайдын кайсы түрү болбосун ичпеш керек. Бул сүт азыктары, кофе, какао, газдалган суусундуктарга да тиешелүү. Негизи 1,5 сааттан кийин баарын ичүүгө болот. Анемияга чалдыккандар тамакты компот, минералдык же кайнатылган суу менен ичкени жакшы", — деген медик.
Гематологдун маегин толугу менен Sputnik Кыргызстан агенттигинен окуй аласыздар.
Тамактанып жаткан кыз. Архив  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 21.02.2024
Диетолог 25 жашка чейин, 35 жана 50 жаштан кийин туура тамактанууну түшүндүрдү
Жаңылыктар түрмөгү
0