00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
4 мин
Ежедневные новости
14:00
4 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
14:04
55 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
5 мин
ОГО! Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
Журналистская премия, прорыв в медицине и долгие праздники — неделя в Кыргызстане
14:06
48 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Стимул
Баткен күрүчү менен ЕАЭБди багындырууну көздөгөн ишкер кыз
15:04
53 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
15 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Канча адам активдерди ыктыярдуу легалдаштыруу өнөктүгүнө катышты?
17:31
25 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
6 мин
Киноблог
Советские кинотеатры Бишкека: золотая эпоха киномехаников
18:07
47 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Кышкыга тоңдурулган мөмө кандай учурда зыянын тийгизет? Диетологдун жообу

© Фото / Pixabay / RoonZ-nlТоңдурулган мөмөлөр. Иллюстративдик сүрөт
Тоңдурулган мөмөлөр. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 30.08.2022
Жазылуу
Адистин пикиринде, мөмөнү туура тоңдурган учурда ал 80 пайызга чейин пайдалуулугун кармап калат. Тагыраагы, витаминдер менен клетчаткалар ошол бойдон тура берет.
БИШКЕК, 30-авг. — Sputnik. Мөмө-жемиштеги пайдалуу заттарды сактап калыш үчүн кантип тоңдуруу керектигин Sputnik радиосунун эфиринде диетолог Зоя Богданова айтып берди.
Адистин пикиринде, мөмөнү туура тоңдурган учурда ал 80 пайызга чейин пайдалуулугун кармап калат. Тагыраагы, витаминдер менен клетчаткалар ошол бойдон тура берет.
"Мөмөнү муздак сууга жууп туруп, кургатып алуу керек. Жуулбаган мөмөнү тоңдуруу туура эмес. Анын арасында курт-кумурска, алардын жумурткалары, заңы калып калышы мүмкүн. Билинбегени менен булар өтө көп ооруларды ташып жүрөт. Муздаткычта ошол бойдон сакталат дагы, кийин киши билбей жеп алат", — деди Богданова.
Экинчиден, мөмө эзилип, жарылып кетпей, бүтүн бойдон сакталышы керек. Антпесе шереси агып, жөн гана муз болуп калат.
Үчүнчүдөн, витаминдер сакталып калыш үчүн мөмөнү дароо эле өтө муздак температурага салуу керек.
"Идеалында бул 35-45 градус. Бирок үй шартында буга жетүү өтө кыйын. Андыктан тоңдургучту мүмкүн болушунча төмөн градуска түшүрүп, жемиш тоңгондон кийин мурунку калыбына которуп койсо болот", — деди адис.
Сөзүнүн соңунда Богданова мөмөнү кышка сактоонун эң жакшы жолу тоңдуруу экенин кошумчалады. Кыям жасап же компот кайнаткан учурда С витамини менен клеткаткалар жоголуп кетет.
Тоодо саякаттап жүргөн адамдар. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 28.06.2022
Кышында оорубаш үчүн жайында эмне кылуу керек? 8 эреже
Жаңылыктар түрмөгү
0