00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Максимальный репост
10:04
45 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:00
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Будь в курсе
Как влияют изменения климата на туризм?
08:04
34 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Салык кодексине кирип жаткан өзгөрүүлөр ЕАЭБдин талаптарына толук жооп берет
09:04
52 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:00
3 мин
Тема дня
К чему может привести коклюш, и почему так важно вовремя получить вакцину
10:04
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Тоого бай Кыргызстанды кышкы туризмдин мекенине айлантуу үчүн эмне кылуу керек?
11:04
42 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
Кабмин запускает масштабный проект для поддержки молодежной среды
12:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Күн башат
Салык кодексине кирип жаткан өзгөрүүлөр ЕАЭБдин талаптарына толук жооп берет
13:05
52 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
Как ЭКГ помогает распознать проблемы сердца — советы врача-диагноста
14:05
60 мин
Ачык кеп
ОСАГО полисин алуунун шарттары кандай — 2025-жылдан тарта айып пул салына баштайт
15:04
42 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Структура личности
Добро под елку: новогодние чудеса для воспитанников детских домов и детей с инвалидностью
16:04
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
Суукта бетке кам көрүү. Соцтармактагы кеңештерди аткаруу кооптуу эмеспи?
17:04
48 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
100-летие Кара-Кыргызской автономной области: как в Советском Союзе восстанавливали кыргызскую государственность
18:07
50 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Туяк
Улуу Ата Мекендик согушта эрдик көрсөткөн Күмөн Булатов
19:06
31 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Об экономике и не только
США возвращаются в регион. Что изменится для ЦА при Трампе?
20:06
38 мин
Ачык кеп
ОСАГО полисин алуунун шарттары кандай — 2025-жылдан тарта айып пул салына баштайт
21:05
42 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Кышкыга тоңдурулган мөмө кандай учурда зыянын тийгизет? Диетологдун жообу

© Фото / Pixabay / RoonZ-nlТоңдурулган мөмөлөр. Иллюстративдик сүрөт
Тоңдурулган мөмөлөр. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 30.08.2022
Жазылуу
Адистин пикиринде, мөмөнү туура тоңдурган учурда ал 80 пайызга чейин пайдалуулугун кармап калат. Тагыраагы, витаминдер менен клетчаткалар ошол бойдон тура берет.
БИШКЕК, 30-авг. — Sputnik. Мөмө-жемиштеги пайдалуу заттарды сактап калыш үчүн кантип тоңдуруу керектигин Sputnik радиосунун эфиринде диетолог Зоя Богданова айтып берди.
Адистин пикиринде, мөмөнү туура тоңдурган учурда ал 80 пайызга чейин пайдалуулугун кармап калат. Тагыраагы, витаминдер менен клетчаткалар ошол бойдон тура берет.
"Мөмөнү муздак сууга жууп туруп, кургатып алуу керек. Жуулбаган мөмөнү тоңдуруу туура эмес. Анын арасында курт-кумурска, алардын жумурткалары, заңы калып калышы мүмкүн. Билинбегени менен булар өтө көп ооруларды ташып жүрөт. Муздаткычта ошол бойдон сакталат дагы, кийин киши билбей жеп алат", — деди Богданова.
Экинчиден, мөмө эзилип, жарылып кетпей, бүтүн бойдон сакталышы керек. Антпесе шереси агып, жөн гана муз болуп калат.
Үчүнчүдөн, витаминдер сакталып калыш үчүн мөмөнү дароо эле өтө муздак температурага салуу керек.
"Идеалында бул 35-45 градус. Бирок үй шартында буга жетүү өтө кыйын. Андыктан тоңдургучту мүмкүн болушунча төмөн градуска түшүрүп, жемиш тоңгондон кийин мурунку калыбына которуп койсо болот", — деди адис.
Сөзүнүн соңунда Богданова мөмөнү кышка сактоонун эң жакшы жолу тоңдуруу экенин кошумчалады. Кыям жасап же компот кайнаткан учурда С витамини менен клеткаткалар жоголуп кетет.
Тоодо саякаттап жүргөн адамдар. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 28.06.2022
Кышында оорубаш үчүн жайында эмне кылуу керек? 8 эреже
Жаңылыктар түрмөгү
0