00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
5 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
6 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
6 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
5 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ачык кеп
Кыш мезгилинде туура тамактануу — рациондо белок, май, углеводго бай азыктардын болушу шартпы?
23:05
43 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Узак өмүр сүрөм дегендер тамактанууда эки эрежени сакташы керектиги айтылды

© Фото / Pixabay/ allybally4bТамактанып жаткан аял. Архив
Тамактанып жаткан аял. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 09.02.2022
Жазылуу
Адис адам күчтү сарптаганына жараша тамактанышы керектигин айтты. Көп тамак жеп, бирок аны иштете албагандар ооруга чалдыгат.
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Тамактануунун кайсы эрежелери өмүрдү узартып, ден соолукту чыңдоого жардам бере турганын Sputnik радиосуна Россиянын Илимдер академиясынын академиги, Тамактануу, биотехнология жана тамак-аш коопсуздугу боюнча федералдык изилдөө борборунун илимий жетекчиси Виктор Тутельян айтып берди.
Ал белгилегендей, биринчиден, тамактын калориясы күчтүн сарпталышы менен дал келиши керек. Ашыкча энергиялык баалуулук бир катар ооруларды, анын ичинде жүрөк-кан тамыр илдеттерин пайда кылат. Ал эми калориянын аздыгы адамды арыктатып, организмдин начарлашына алып келет.
Экинчиден, организм керектүү 200дөй химиялык бирикмени алып турушу керек. Анын 30-40 түрү эң зарыл болуп саналат.
"Булар витаминдер, минералдык заттар, микроэлементтер жана башка амин кислоталары. Ошондой эле күнүмдүк тамак-ашта белок болушу керек", — деген Тутельян.
Адис жашы өткөндөр жеңил сиңе турган тамактарга өткөнү туура болорун кошумчалады.
Салат. Архивдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 16.01.2022
Ачка жатпаш керек. Диетолог уйку алдындагы тамактануу тууралуу
Жаңылыктар түрмөгү
0