https://sputnik.kg/20220209/uzak-omur-suruu-tamaktanuu-ehrezhe-1061895532.html
Узак өмүр сүрөм дегендер тамактанууда эки эрежени сакташы керектиги айтылды
Узак өмүр сүрөм дегендер тамактанууда эки эрежени сакташы керектиги айтылды
Sputnik Кыргызстан
Адис адам күчтү сарптаганына жараша тамактанышы керектигин айтты. Көп тамак жеп, бирок аны иштете албагандар ооруга чалдыгат. 09.02.2022, Sputnik Кыргызстан
2022-02-09T09:35+0600
2022-02-09T09:35+0600
2022-02-09T09:35+0600
тамактануу
эреже
организм
өмүр
https://sputnik.kg/img/104544/57/1045445752_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_07f34fc5bb26bed45599f36a73fe5add.jpg
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Тамактануунун кайсы эрежелери өмүрдү узартып, ден соолукту чыңдоого жардам бере турганын Sputnik радиосуна Россиянын Илимдер академиясынын академиги, Тамактануу, биотехнология жана тамак-аш коопсуздугу боюнча федералдык изилдөө борборунун илимий жетекчиси Виктор Тутельян айтып берди.Ал белгилегендей, биринчиден, тамактын калориясы күчтүн сарпталышы менен дал келиши керек. Ашыкча энергиялык баалуулук бир катар ооруларды, анын ичинде жүрөк-кан тамыр илдеттерин пайда кылат. Ал эми калориянын аздыгы адамды арыктатып, организмдин начарлашына алып келет.Экинчиден, организм керектүү 200дөй химиялык бирикмени алып турушу керек. Анын 30-40 түрү эң зарыл болуп саналат.Адис жашы өткөндөр жеңил сиңе турган тамактарга өткөнү туура болорун кошумчалады.
https://sputnik.kg/20220116/dietolog-kechinde-achka-zhatpash-kerek-1061272145.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/104544/57/1045445752_149:0:1856:1280_1920x0_80_0_0_d7cf6635b5865ceb10a0c2c6103469db.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
тамактануу, эреже, организм, өмүр
тамактануу, эреже, организм, өмүр
Узак өмүр сүрөм дегендер тамактанууда эки эрежени сакташы керектиги айтылды
Адис адам күчтү сарптаганына жараша тамактанышы керектигин айтты. Көп тамак жеп, бирок аны иштете албагандар ооруга чалдыгат.
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Тамактануунун кайсы эрежелери өмүрдү узартып, ден соолукту чыңдоого жардам бере турганын
Sputnik радиосуна Россиянын Илимдер академиясынын академиги, Тамактануу, биотехнология жана тамак-аш коопсуздугу боюнча федералдык изилдөө борборунун илимий жетекчиси Виктор Тутельян айтып берди.
Ал белгилегендей, биринчиден, тамактын калориясы күчтүн сарпталышы менен дал келиши керек. Ашыкча энергиялык баалуулук бир катар ооруларды, анын ичинде жүрөк-кан тамыр илдеттерин пайда кылат. Ал эми калориянын аздыгы адамды арыктатып, организмдин начарлашына алып келет.
Экинчиден, организм керектүү 200дөй химиялык бирикмени алып турушу керек. Анын 30-40 түрү эң зарыл болуп саналат.
"Булар витаминдер, минералдык заттар, микроэлементтер жана башка амин кислоталары. Ошондой эле күнүмдүк тамак-ашта белок болушу керек", — деген Тутельян.
Адис жашы өткөндөр жеңил сиңе турган тамактарга өткөнү туура болорун кошумчалады.