Эксперт тамак-аш тандоодо эмнеге көңүл буруу керектигин айтты

© Sputnik / Александр КряжевДүкөндөгү кардар. Архив
Дүкөндөгү кардар. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 04.01.2022
Жазылуу
Адис тамак-аш тандоо күндөн-күнгө татаал маселелердин бири болуп бара жатканына токтолуп, аны алгандан кийин туура сактоо, колдонуу да маанилүү экенин белгилеген.
БИШКЕК, 4-янв. — Sputnik. Сатып алган тамак-аштын, азыктын этикеткасына көңүл буруп, убактыңыз болсо жазылган нерсесин окуп түшүнүүгө аракет кылыңыз. Бул тууралуу тамак-аш боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов Sputnik Кыргызстан радиосуна курган маегинде билдирди.
© Фото / Бермет БакытбековаТамак-аш боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов
Независимый эксперт по безопасности пищевой продукции Алмаз Давлетов - Sputnik Кыргызстан, 1920, 03.01.2022
Тамак-аш боюнча көз карандысыз эксперт Алмаз Давлетов
Адис тамак-аш тандоо күндөн-күнгө татаал маселелердин бири болуп бара жатканына токтолуп, аны алгандан кийин туура сактоо, колдонуу да маанилүү экенин белгилеген.
Давлетов учурда сатылып жаткан азыктар канчалык коопсуз экенин айткан.
"Үч коркунуч бар. Биринчиси — сырткы кооптуулук. Мисалы, базардан эт алып жатканда дөңгөч же жыгачтын үстүнө коюп чаптырып алабыз. Сөөктүн бырчаланган майдалары же жыгачтын бүртүктөрү этке жабышып калат. Башка азыктарда деле ушундай сырткы кооптуулук болушу мүмкүн. Экинчиси — биологиялык кооптуулук. Буга адамдын ден соолугуна зыян алып келүүчү микроорганизмдер кирет. Ал эми үчүнчүсү — химиялык кооптуулук. Булар антибиотиктер, пестициддер, тамакка кошулган уулуу заттар. Алар ден соолукка зыян алып келүүчү кооптуу фактор болуп эсептелинет", — деген ал.
Эксперт узак мөөнөткө сакталган азыктардын көбү стерилизациядан өтөрүн да кошумчалап кеткен.
Адистин толук маегин Sputnik Кыргызстан агенттигинин материалынан окуй аласыздар.
Микротолкундуу меш. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 10.10.2021
Микротолкундуу мешти колдонуудагы катачылыктар. Дарыгердин эскертүүсү
Жаңылыктар түрмөгү
0