БИШКЕК, 12-сен. — Sputnik. Күздүн келиши менен кыргызстандыктар той-топурдан колу бошобой, шаан-шөкөттүн гана үстүндө болот. Кээде карынга да, капчыкка да кедергисин тийгизип жиберген мезгил, албетте, кафе-ресторандар үчүн "алтын эле доор".
Кезектеги тойго барар алдында ресторатор Евгений Тян айтып берген кеп-кеңештен кабардар болуп алыңыз. Кереги тиет.
2. Ашказаныңызга да, өзүңүзгө да жаңылык болчу тамак-аштардан этият болуңуз. Анткени курамындагы азыктарды сиңирип кетишиңиз кыйынга турушу мүмкүн.
3. Көндүм болгон бешбармактан же аштан өзгөчө даам сезип калсаңыз, аны жебей эле койгонуңуз оң. Мында ашпозчу бузулуп кеткен азыктарды "катып" коюшу толук ыктымал.
4. Ичимдиктин да терс таасири тийип калат. Андыктан куюлуп жаткан идишке — стакан, фужер, ичимдик куюлуп жаткан бөтөлкөнүн тазалыгына көңүл буруу керек.
5. Швед столуна же фуршетке туш болуп калсаңыз, тааныш тамактардан гана жегениңиз туура. Андан да толгон дүр-дүйүмдүн азгырыгына карабай ашказанга көп оордук келтирбегенге аракет кылыңыз.
7. Жеке гигиенаны сактаңыз. Тамак жээрдин алдында кол жууп коюу — эч убакта ашык болбойт.
Ууланып калганыңызды кантип аныктоо керек?
Дизентерия, сальмонеллез, ич келте, холера жана ичеги-карын инфекциясынын башкы белгилери тууралуу Республикалык ден соолукту чыңдоочу борбордун адистери айтып берди.
Ууланган учурда төмөнкү белгинин бири сөзсүз байкалат:
- ичтин катуу ооруй башташы;
- жүрөк айлануу, кусуу;
- ал кетүү, чарчоо;
- ич өтүү;
- кара терге түшүү;
- дене табынын көтөрүлүшү.
Ууланганыңыз тастыкталса, өзүңүз доктур боло бербей ооруканага кайрылуу керек. Мунун артыкчылыгы да бар: кесипкөй дарыгерлердин көзөмөлүнөн тышкары, ооруңузду ырастаган документ алып, анын негизинде тамактанган ресторан-кафеден компенсация төлөтүп алуу мүмкүнчүлүгүңүз бар.