https://sputnik.kg/20240529/den-sooluk-tatymal-organizm-pajda-zyyan-dietolog-1085568912.html
Дарыгер татымалдардын ден соолукка таасирин айтты
Дарыгер татымалдардын ден соолукка таасирин айтты
Sputnik Кыргызстан
Адис аларды дарылык үчүн да пайдаланса болорун, бирок өтө аз өлчөмдө колдонуу керектигин белгилеген. 29.05.2024, Sputnik Кыргызстан
2024-05-29T09:12+0600
2024-05-29T09:12+0600
2024-05-29T09:53+0600
ден соолук
организм
пайда
зыян
диетолог
кеңеш
https://sputnik.kg/img/07e8/05/1d/1085569892_0:317:3076:2047_1920x0_80_0_0_4df4382060fc94556249e7d26c4f1039.jpg
БИШКЕК, 29-май — Sputnik. Тамакка кошулган татымалдар даам чыгаргандан тышкары организмге да пайдалуу. Бул тууралуу диетолог Ирина Бережная Sputnik ридиосуна курган маегинде айтты. Адис аларды өтө аз өлчөмдө колдонуу керектигин эскерткен. Татымалдарда табигый фитонциддер бар, ал зат вирустардын көбөйүүсүн алдын алат жана антибактериялык күчкө ээ."Татымалдарды дарылык үчүн да колдонсок болот. Мисалы, имбирди бал, лимон менен кошо пайдалансак кан тамырларды бекемдеп, кан жакшы жүгүрө баштайт. Ал эми куркума тамак сиңирүүгө, теринин өңүн жакшыртууга жардам берет, ичегидеги микробдор менен күрөшүүдө пайдалуу. Калемпир болсо кан тамырларды кеңейткендиктен адам ысый баштайт. Мындан тышкары, татымалдарда антиоксиданттык компоненттер бар", – деген Ирина Бережная.Диетолог кумдай талкаланган татымалдарды албоого чакырган. Айтымында, мындай түрүн даярдоодо анын даамын жакшыртып, консерва катары сактоо үчүн натрий глутаматы кошулушу мүмкүн. Мисалы, калемпир алыш керек болсо тоголоктонгон түрүн алып, аны өзүбүз талкалап кошсок табигый даамы жана пайдасы сакталып калат."Татымалдарды күндө, бирок өтө аз дозада колдонуу сунушталат. Ал негизинен тамакка даам, жыт берип, өңүн табитти ачкандай көрсөтүү үчүн керек. Айрымдары, мисалы, сарымсак менен куркума ичти оорутушу мүмкүн. Организмди стресстик абалга келтирип, кан басымды көтөргөн татымалдар да бар", – деген Ирина Бережная.Ал татымалдар жүрөк-кан тамыр, панкреатит, холецистит менен жабыркагандарга, ичеги-карында өнөкөт оорулары, ашказанында жарасы барларга зыяндуу экенин кошумчалаган.
https://sputnik.kg/20220819/dietolog-tabitti-azajtuuchu-tatymal-atady-1066917855.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e8/05/1d/1085569892_173:0:2902:2047_1920x0_80_0_0_09eb6c91560ceeeabaff0b2f29fd6d38.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ден соолук, организм, пайда, зыян, диетолог, кеңеш
ден соолук, организм, пайда, зыян, диетолог, кеңеш
Дарыгер татымалдардын ден соолукка таасирин айтты
09:12 29.05.2024 (Жаңыртылды: 09:53 29.05.2024) Адис аларды дарылык үчүн да пайдаланса болорун, бирок өтө аз өлчөмдө колдонуу керектигин белгилеген.
БИШКЕК, 29-май — Sputnik. Тамакка кошулган татымалдар даам чыгаргандан тышкары организмге да пайдалуу. Бул тууралуу диетолог Ирина Бережная
Sputnik ридиосуна курган маегинде айтты.
Адис аларды өтө аз өлчөмдө колдонуу керектигин эскерткен. Татымалдарда табигый фитонциддер бар, ал зат вирустардын көбөйүүсүн алдын алат жана антибактериялык күчкө ээ.
"Татымалдарды дарылык үчүн да колдонсок болот. Мисалы, имбирди бал, лимон менен кошо пайдалансак кан тамырларды бекемдеп, кан жакшы жүгүрө баштайт. Ал эми куркума тамак сиңирүүгө, теринин өңүн жакшыртууга жардам берет, ичегидеги микробдор менен күрөшүүдө пайдалуу. Калемпир болсо кан тамырларды кеңейткендиктен адам ысый баштайт. Мындан тышкары, татымалдарда антиоксиданттык компоненттер бар", – деген Ирина Бережная.
Диетолог кумдай талкаланган татымалдарды албоого чакырган. Айтымында, мындай түрүн даярдоодо анын даамын жакшыртып, консерва катары сактоо үчүн натрий глутаматы кошулушу мүмкүн. Мисалы, калемпир алыш керек болсо тоголоктонгон түрүн алып, аны өзүбүз талкалап кошсок табигый даамы жана пайдасы сакталып калат.
"Татымалдарды күндө, бирок өтө аз дозада колдонуу сунушталат. Ал негизинен тамакка даам, жыт берип, өңүн табитти ачкандай көрсөтүү үчүн керек. Айрымдары, мисалы, сарымсак менен куркума ичти оорутушу мүмкүн. Организмди стресстик абалга келтирип, кан басымды көтөргөн татымалдар да бар", – деген Ирина Бережная.
Ал татымалдар жүрөк-кан тамыр, панкреатит, холецистит менен жабыркагандарга, ичеги-карында өнөкөт оорулары, ашказанында жарасы барларга зыяндуу экенин кошумчалаган.