00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости. Погода на завтра
20:00
5 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
4 мин
Ежедневные новости
14:00
4 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
14:04
55 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Кайсы азыктар бат бузулат? Министрлик уулануудан абайлоону эскертти

© Sputnik / Евгений Одиноков / Медиабанкка өтүүШаурма сатуу жери. Архив
Шаурма сатуу жери. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 30.11.2022
Жазылуу
Маалыматта үй шартында даярдалган консерванттар менен майонез кошулган салаттан уулангандар көп экендиги айтылат.
БИШКЕК, 30-ноя. — Sputnik. Саламаттык сактоо министрлиги элге тамак-ашка ууланып калуудан абайлоону эскертти. Мекеме уулануу курч оору экенин белгилеп, бат бузулчу азыктарды тизмектеп, тамак-ашты сактоо шарттарын аткарууга чакырды.
"Бул жагынан эң коркунучтуу тамак-аш азыктары болуп үй шартында даярдалган консерванттар, көп компоненттүү салаттар эсептелинет. Өзгөчө салатка майонез, каймак кошулган болсо бат бузулат. Мындан тышкары, каймак кошулган кондитердик азыктар, фарш жана балык азыктары (котлеттер, булочкалар, паста), шаурма да коркунучтуу тизмеде. Чала жуулган мөмө-жемиштер да ууланууга алып келиши мүмкүн", — деп айтылат министрликтин билдирүүсүндө.
Тамак-аштан ууланууну жана ичеги-карын инфекцияларын алдын алуучу иш-аракеттер:
тамак-аш азыктарын уруксатсыз саткан жайдан албаңыз. Буга өзгөчө сүт, быштак, каймак, даяр тамактар кирет;
тез бузулуучу азык-түлүк (сүт жана колбаса азыктары, даяр салаттар, каймак кошулган кондитердик продукциялар) жана балдарга азык сатып алууда алардын жарактуулук мөөнөтүнө жана сактоо шарттарына көңүл буруу;
мөөнөтү өтүп кеткен азыктарды колдонбоо;
бышкан тамак-аш менен чийки заттарды муздаткычка өзүнчө, атайын эрежелер менен сактоо;
жашылча-жемиштерди жакшылап жууп-тазалоо;
сактоо мөөнөтү өтүп кеткен, өңү өзгөргөн, кандайдыр бир бузулуу белгилери бар азыктарды баасы арзан болсо да сатып албоо;
консерваларды сатып алууда банканын бүтүндүгүнө, эч жерин дат баскан-баспаганына, этикеткасына көңүл буруу;
тамак-аш даярдоодо гигиенаны сактоо.
Тамактан уулануунун белгилери болсо дарыгерге кайрылуу зарыл.
ӨКМдин өрт өчүрүү жана алдын алуу башкармалыгынын улук офицери, майор Асхат Муканов  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 12.11.2022
Радио
Адис ис уруудан кантип сактануу керектигин айтып берди
Жаңылыктар түрмөгү
0