00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Утро хорошего дня
"Сдай кровь – спаси жизнь" - почему благотворительность важна для каждого из нас?
06:03
41 мин
Күн башат
Борбор Азия университеттеринин ректорлорунун форуму Кыргыз мамлекеттүүлүгүнүн 100 жылдыгынын алкагында өтүүдө
07:04
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Подростковые проблемы через призму искусства - как говорить о сложном?
08:04
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
5 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
09:05
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Женщины в бизнесе Кыргызстана: равные права или двойные барьеры?
12:04
45 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекте тургундарды жылуулук менен камсыздоону жакшыртуу боюнча кандай иштер жүргүзүлүүдө?
13:04
25 мин
Күн башат
Кызыл-Омполду, Кумтөрдү жана башка кендерди иштетүүдө Кыргызстан эмнеге көңүл бурушу керек?
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
ОГО!
Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:05
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только
с Кубатом Рахимовым
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Спортбокс
Спорттук экипировкаларды тандоодо эмнеге көңүл буруу кажет?
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
20:06
0 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Дүйшөнкулова: 170 грамм шорпо коллагендин күнүмдүк нормасын толтурат

© Sputnik / Асель СыдыковаВрач Республиканского центра здоровья и массовых коммуникаций Марина Дуйшенкулова
Врач Республиканского центра здоровья и массовых коммуникаций Марина Дуйшенкулова - Sputnik Кыргызстан, 1920, 11.05.2021
Жазылуу
Республикалык ден соолукту чыңдоо жана массалык коммуникация борборунун дарыгери Марина Дүйшөнкулова окумуштуулардын көптөгөн изилдөөлөрү боюнча коллаген организмге эч кандай терс таасирин тийгизбей турганы белгилүү болгонун айтты.
Коллаген деңиз азыктарында, андан кийин малдын этинде жана жер-жемиште көп болот. Уй же тооктун 170 грамм шорпосу коллагендин күнүмдүк нормасын толтурат. Бул тамак-аштын ичинен деңиз азыктары сиңимдүү келип, андан көбүрөөк коллаген ала алабыз. Бул тууралуу Марина Дүйшөнкулова Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Дүйшөнкулова: 170 грамм шорпо коллагендин күнүмдүк нормасын толтурат
Анын айтымында, аллергиясы бар адамдар коллагендин кайсы азыктан жасалганын кылдат карап колдонушу керек.
"Коллаген — бул структуралык белок. Организмде эң маанилүү ролду ойнойт. Ал сөөк, тери, булчуң, тарамыштардагы ар бир клеткаларды бири-бирине бириктирип турган зат. Коллаген адамдын организминде 20 жашка чейин активдүү бөлүнүп чыгат. Бул учурда тери серпилгич, жылмакай болуп, адамдын жүзүнөн нур чачырап турат. Ал эми 25-30 жаштан ашканда организмде коллаген аз бөлүнүп баштагандыктан бетке кичинеден бырыш түшүп, теринин түсү өзгөрүп баштайт. Азыркы учурда коллагендин көлөмүн толтуруу үчүн териге крем, сыворотка сүйкөп, таблетка, порошок түрүндөгү белокту суу же ширеге кошуп ичип жана косметологияда инъекция аркылуу теринин кайсы бир бөлүгүнө куюп жатышат. Мунун зыяны жок. Окумуштуулардын көптөгөн изилдөөлөрүнө ылайык, коллаген организмге эч кандай терс таасирин тийгизбейт. Коллагендин эффективдүүлүгүн билүү үчүн немец окумуштуулары 70тей аялды эки топко бөлүп, бирөөсүнө коллаген капсуласын, экинчисине бош капсула беришкен. Натыйжасында коллаген ичкен аялдар тобунун бети тартылып, жылмакай болуп калганы байкалган. Ал эми америкалык окумуштуулар 200дөй спортчунун арасында ушундай эле изилдөө жүргүзүшкөн. Анда бир топтогу спортчулар тамак-ашына кошумча коллаген да ичишкен. Жыйынтыгында коллаген ичкен адамдар көнүгүүлөрдү жасаганда сөөк, муундары ооруганы азайган. Аталган белокту профилактикалык түрдө беш граммдай, ал эми терапиялык процессте 8-12 грамм ичсе күнүмдүк норманы толтурган болот", — деди Дүйшөнкулова.
Ал капсула, порошок түрүндөгү коллагенди ар бир адам индивидуалдуу нормада кабыл алышы керектигин айтып, дарыгердин сунуштамасы менен ичүү оң экенин кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0