Нарын шаарында курбулары менен биргеликте "Kulturcafe Нарын" деп аталган чакан кафе ачкан. Негизги максаты — Нарынды кызыксыз, келечеги жок деп эсептеген жаштарга ыңгайлуу шарттарды түзүп берип, аларды мекенинде алып калуу.
Баса, учурда кыздар кондитердик цех ачуунун дагы камын көрүп жатышат.
Быйылкы "Аймактарды өнүктүрүү жылында" региондордо ак эмгеги менен ишкерлик кылып, бутуна турган мекендештерди үлгү катары көрсөтүүнү максат кылган Sputnik агенттиги Назираны дагы кепке тартты.
— Назира, эмнеге Kulturcafe? Аталышы бир нерседен кабар береби?
— Жакшы экен. Азыр кафе сиздер пландагандай иштеп жатабы?
— Ооба, конференциялар залында жума сайын ар кандай иш-чаралар болуп турат. Жаштарга мотивациялык тренингдерди өткөрүү үчүн Бишкектен спикерлерди чакырып турабыз. Мындан тышкары, Германия, АКШдан келген валентерлор менен тил клубдары уюштурулган. Бош убакыт болгондо жаштарга тасмаларды көрсөтөбүз.
— Кафенин тамак-ашын кимдер даярдайт?
— Башында өзүбүз иштедик. Азыр эки ашпозчу, бир ашкана кызматкерибиз бар. Айлыктары 10 миң сомдун тегереги. Аларды дагы социалдык коргоодо тизмеде турган, колдоого муктаж үй-бүлөлөрдөн алдык. Бир эжекебиз жалгыз бой эне. Булардан тышкары, студенттер окуудан бош убакта ар кандай иш-чараларды уюштурууга жардам берип же официант катары тыйын-тыпыр таап алышат. Анан албетте, өзүм курбуларым менен ушул жерде жүрөбүз.
— Ремонт иштерине акчаны грант катары алыптырсыңар, ал эми эмерек, идиш-аяк, азык-түлүккө кандай каражат таптыңар?
— Ал чыгымдарга башында 200 миң сомдой акча кетти. Төрт кыз тууган, тааныштардан карыздап алып баштаганбыз. Кийин ушул эле кафенин эсебинен кутулуп койдук.
— Кафеңер өзүн четинен актай баштаган экен да?..
— Ооба, актап жатат. Азыр күнүнө жүздөй адам келет. Студент, мектеп окуучуларынан ташкары Нарын шаарынын тургундары дагы көнүп калышты. Кечкисин саат сегизге чейин иштейбиз, бирок азыр орозого байланыштуу 10 чейин иштеп атабыз.
— Той, кечелерди өткөрүшөбү?
— Чоң той уюштуруп көрө элекпиз. Бирок фуршет, кофе-брейк, туулган күн, шерине сыяктуу 40-50 адам катышкан иш-чаралар болуп жатат.
— Кондитердик цех ачууну пландап жаткан экенсиңер. Бул идея кайдан жаралды?
Анан жакында эле Бишкекте Социалдык ишкерлердин ассоциациясы өткөргөн бизнес-тренингдерге катыштык. Ал жакка барганда абдан көп нерсени түшүндүк. Көрсө, биз кафени бизнес тууралуу эч кабарыбыз жок эле ачып алыптырбыз (жылмайып). Азыр маркетинг деген эмне экенинен түшүнүк пайда болду. Ошондон улам хоббибизди ишкерликке айланталы деп атабыз. Цехке жалпысынан төрт миң доллардай акча кетет экен. Бир миң долларын өзүбүз чыгарсак, үч миңин инвесторлордон издешибиз керек болуп жатат.
— Табылчудайбы?
— Табылып калат деп ишенип атабыз. Көздөгөн жерлерибиз бар.
— Төрт кыздын арасында турмушка чыккандар барбы? Сурайын дегеним курбулардын айрымдары башка облуска келин болуп кетсе эмне болот?
— Абдан жакшы оюңуз бар экен, тилектер орундалсын! Ошондо 10 жылдан кийин өзүңүздү, курбулар менен биргелешип баштаган бизнесиңерди кандай элестетесиз?
— Кафебиздин эн тамгасында жети тегерекче турат. Азыр ошонун бири гана жашыл түскө боелгон, калгандары ак бойдон. Келечекте жаштарга жакшы шарттарды түзүп берген Kulturcafe сыяктуу борборлорду ар бир региондо ачабыз деген тилектер бар. Ошондо ар бир тегерекче жашылга боелот.