00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Утро хорошего дня
"Сдай кровь – спаси жизнь" - почему благотворительность важна для каждого из нас?
06:03
41 мин
Күн башат
Борбор Азия университеттеринин ректорлорунун форуму Кыргыз мамлекеттүүлүгүнүн 100 жылдыгынын алкагында өтүүдө
07:04
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Подростковые проблемы через призму искусства - как говорить о сложном?
08:04
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
5 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
09:05
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Женщины в бизнесе Кыргызстана: равные права или двойные барьеры?
12:04
45 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекте тургундарды жылуулук менен камсыздоону жакшыртуу боюнча кандай иштер жүргүзүлүүдө?
13:04
25 мин
Күн башат
Кызыл-Омполду, Кумтөрдү жана башка кендерди иштетүүдө Кыргызстан эмнеге көңүл бурушу керек?
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
ОГО!
Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:05
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только
с Кубатом Рахимовым
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Спортбокс
Спорттук экипировкаларды тандоодо эмнеге көңүл буруу кажет?
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
20:06
0 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Эшигин көрүп төрүнө өт. Эми кафенин сапатына берилген баа имараттын кире беришине илинет

© Sputnik / Виталий Тимкив / Медиабанкка өтүүРесторандагы официанттар. Архив
Ресторандагы официанттар. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Баалоо системасы адистер тарабынан иштелип жатат. Ага ылайык, тамактануучу жайдын тазалыгына жана гигиеналык абалына жараша бирден бешке чейин баалар коюлат.

БИШКЕК, 10-июн. — Sputnik. Коомдук тамактануучу жайлардын көпчүлүгү сырты жалтырак ичи калтырак болгондуктан, ага бөгөт коё турган программа иштелип жатат. Бул тууралуу Sputnik Кыргызстан агенттигине Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин тамак-аш коопсуздук бөлүмүнүн жетекчиси Токтогул Базарбаев билдирди. 

Анын айтымында, коомдук тамактануучу жайлардагы тамак-аштын чыныгы сапаты менен гигиеналык абалын көпчүлүк биле бербейт. Ошондуктан ар бир кафе, ресторан жана ашканалар текшерүүгө алынып, анын жыйынтыгына жараша баа коюу чечилген. 

"Баалар бирден бешке чейин коюлуп, тамактануучу жайлардын тышына илинет. Мисалы, кайсы бир кафеге беш деген баа берилсе, ал бардык талаптарга жооп береринен кабар берет", — деп билдирди Базарбаев. 

Ал билдиргендей, жаңы системаны ишке ашырып, объективдүү бааларды коюуга мүмкүнчүлүк бар.

"Буга чейин тамактануучу жайларды текшере турганыбызды алдын ала айтып, анан барчубуз. Мындан улам алар кемчиликтерин жашырып коюуга мүмкүнчүлүк болуп келген. Бирок быйылкы жылдын апрель айынан тарта эскертүүсүз текшерүүгө алууга укук берген норма кабыл алынды", — деп билдирди Базарбаев. 

Анын айтымына караганда аталган система учурда адистер тарабынан иштелип жатат. Толук даяр болгондон кийин коомдук талкууга чыгарылат. 

Кафедеги адамдар. Архив - Sputnik Кыргызстан
Тизмедеги 101-мейман же чийки мыйзам жазган депутаттардын оюнда эмне бар
Базарбаев мындай демилге чет жерде жашаган мекендештердин сунушунан улам көтөрүлгөнүн кошумчалады. 

Кыргызстанда иштелип жаткан жогорудагы система Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Улуу Британия, Ирландия сыяктуу Европа өлкөлөрүндө практикаланат. 

Анда тамактануучу жайлардын сапаты бир жылдыздан үч жылдызга чейин бааланат. Мисалы кафенин сыртында бир жылдыз илинип турса — жакшы кафе, эки жылдыз — мыкты, ал эми үч жылдыз — эң мыкты тамактануучу жай дегенди түшүндүрөт. 

Белгилей кетсек, Кыргызстанда Халал индустриясын өнүктүрүү борбору тарабынан тамактануучу жайлардын гигиеналык абалына жана тамак-аштын сапатына жараша "Халал" сертификаты ыйгарылып келет. Бирок индустриянын жетекчисинин орун басары Эрмухаммад Мыктыбектин айтымында, кафелердин көпчүлүгү "Халал" деген сертификатты өздөрү эле жасап алышат. 

"Борбордо биз менен иштешкен бир эле кафе бар. Калгандары "Халал" деген сертификатты өздөрү эле жасатып алышат. Негизинен биз көпчүлүк кафелерге иштешүүнү сунуштаганбыз, бирок эмнегедир макул болушкан жок", — деп билдирди Мыктыбек. 

Ал билдиргендей "Халал" сертификаты малдын таза жерде союлушуна, азык-түлүктүн сапатына жана тамактануучу жайдын тазалыгына карап берилет.

Жаңылыктар түрмөгү
0