БИШКЕК, 16-авг. — Sputnik. Помидор бардык эле адамдын организми үчүн пайдалуу боло бербейт. Мындай пикирди диетолог-дарыгер Наталья Круглова РИА Новостиге берген маегинде билдирди.
Анын айтымында, томат гастрит менен ооругандар жана ашказанында жарасы барлар үчүн кооптуу. Анткени анда органикалык кычкыл көп.
"Помидорду рационго оору жеңилдегенде бир аз кошсо болот. Мындан сырткары, тамак сиңирүү органы сыркоологон учурда да жашылча-жемишти бышып турган жеринен үзүп алып эле жеген туура эмес. Аллергия учурунда помидор ооруга себеп болбосо да, аны чектеген жакшы. Анткени ал аллергияны пайда кылуучу гистоминди козгоого себеп болот", — деди Круглова.
Диетолог жаңы бышып турган помидорго караганда кайра иштетилгени пайдалуу экенин белгилейт.
Эт жегендер менен андан баш тарткандардын кимиси узак жашайт. Адистин аныктамасы
"Мындай учурда помидор ликопинге — онкологиядан коргоочу антиоксидантка бай келип, ошондой эле жүрөк-кан тамыр ооруларынын коркунучун төмөндөтөт. Жашылчаны кайнатып же жайыраак отко 10 мүнөттөй кууруса болот. Бирок мындай учурда С витамини төмөндөп кетет. Ошондуктан эң оптималдуу варианты —кезеги менен эки ыкманы тең пайдалануу зарыл", — деди дарыгер.
Мындан сырткары, диетолог дүкөндөрдөн алынган томат соустарын ашкере пайдаланбоого чакырат.
"Бул өзгөчө ички органдарында оорусу барларга тиешелүү. Кетчуптарга көбүнчө кумшекер, даамды арттыруучу, табитти ачуучу каражаттар, ачуу заттар кошулат", — деди Круглова.
Деген менен туура тамактануу үчүн зарыл болгон пайдалуу витаминдер помидордо бар экенин эске салат. Круглова күнүнө 150-200 грамм жашылча жетиштүү экенин белгилеп, томатты күн сайын эле тамакка кошо бербеш керектигин айтат.