00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
3 мин
Будь в курсе
Зачем детям и студентам развивать эмоциональный интеллект?
08:04
56 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
2 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Личный интерес
Русский театр драмы: новые постановки и жизнь «по ту сторону кулис»
16:04
42 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
Ежедневные новости
18:01
3 мин
Тема дня
Зеленый Бишкек: кто ухаживает за деревьями и клумбами столицы?
18:05
40 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:00
5 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Будь в курсе
Мамонт и шерстистый носорог: что скрывала река Жыргалан?
08:05
35 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Кыргыз театрынын келкели келдиби — жаңы спектаклдер, жанрлар, жаш актерлор
09:05
44 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Будь в курсе
Эмоциональный интеллект: зачем детям и студентам его развивать?
10:04
56 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкек шаарындагы мектепте Улуу Жеңиштин 80 жылдыгына арналган "Жеңиш" музейи ачылды
11:04
45 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Максимальный репост
«Умные» счетчики в каждом доме: как АСКУЭ изменит систему учета электроэнергии?
12:04
46 мин
Жаңылыктар
13:01
4 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
5 мин
Особый акцент
Прародина кыргызов: почему историки до сих пор не пришли к единому мнению?
14:07
53 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кан басымы төмөндөп кеткенде эмне кылуу керек? – Дарыгер менен менен маек
15:04
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Корь в Кыргызстане: как защитить детей от опасного вируса?
16:04
36 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Туяк
Тагдыры татаал болсо да, талантка бай Алыкул Осмонов
17:04
51 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только с Кубатом Рахимовым
Импортозамещение: сможет ли Кыргызстан прокормить себя сам?
18:06
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Стопкадр
Кыргызстанда “Кулатуу” улуттук күрөшү кандай өнүктү — Эмил Токтогоновдун спорттук жетишкендиктери
19:06
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
6 мин
Тема дня
Как ЕАЭС вписывается в изменяющуюся мировую картину?
20:07
39 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Кан басымы төмөндөп кеткенде эмне кылуу керек? – Дарыгер менен менен маек
21:04
41 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Абамуслимова: тамакка уулангандар ооруканага кеч кайрылып жатышат

© Sputnik / Кенжебай СатканалиевОоруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова
Ооруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова - Sputnik Кыргызстан, 1920, 09.08.2024
Жазылуу
Ооруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова ысыкта тамак-аштан уулануу учурлары тууралуу айтып берди.
Тамак-аштан уулануу жайдын аптаптуу күндөрүндө көп катталат. Акыркы жарым жылда 111 учур болуп, жабыркагандардын саны 293кө жеткен. Бул тууралуу Назгүл Абамуслимова Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.
Абамуслимова: тамакка уулангандар ооруканага кеч кайрылып жатышат
Анын айтымында, 53 учур (158 адам) коомдук тамактануучу жайда катталган.
"Өткөн жумада эле массалык түрдө тамак-аштан ууланган эки учур болду. Биринчисинде Ош облусунда таттуу токоч чыгаруучу цехтен токоч алгандардын арасынан 16 адам жабыркаган. Булар — расмий кайрылгандар. Лабораториялык изилдөөлөрдүн жыйынтыгында уулангандардан cтафилококк козгогучу аныкталды. Экинчисинде борбордогу ресторандардын биринде массалык уулануу болуп, 13 адам ооруканага кайрылган. Анын бешөө Бишкек шаарынан, сегизи Талас облусунан экен. Учурда лабораториялык изилдөө иши жүрүүдө. Өкүнүчтүүсү, ушундай учурларда жабырлануучулар дарыгерге кечирээк кайрылып, уулануунун себептерин аныктоо оор болуп калат. Кээ бирлер ууланса деле оорунун клиникалык белгилери байкалбайт. Муну менен катар эле жайкысын алыс жакка кудага же конокко барып, алган кешиктери жолдо бузулуп, ушундан уулангандар да кездешет. Ошондой эле тамак жасоо учурунда да жеке гигиенаны сактоо керек. Айрымдар дааратканага барып келгенден кийин колун жуубай ашканага аралашып же чийки эт туураган тактайга ошол эле бычак менен салат туурашы ыктымал. Ушунун баары таза, туура тамактанууга кедергисин тийгизет. Тамак-ашка ар кандай оорунун козгогучтары түшүп калышы ыктымал. Азыктарды өз убактысы менен бышыруу керек. Антпесе бактериялар өлбөй калат. Негизинен коомдук тамактануучу жайларда шарттар жакшы болсо эки жылда бир жолу гана текшеребиз. Тамактануучу жайлардын ээлери, базарлар жайгашкан райондун жетекчилери калктын саламаттыгы үчүн жоопкерчиликти сезсе жакшы болот эле", — деди Абамуслимова.
Ал коомдук тамактануучу жайлар атайын жобонун негизинде жылына бир-эки гана жолу текшериле турганын кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0