00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
4 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
3 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
5 мин
Ежедневные новости
10:00
3 мин
Жаңылыктар
11:01
4 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
Разграбление ресурсов: беседа с экспертами о западной политике в отношении других государств
14:04
50 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстандагы жалпы тарыхый мурас объекттеринин абалы. Аларды инвесторлорго берүү канчалык максатка ылайыктуу?
15:04
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Структура личности
Ремесла и мода: будущее кыргызского текстиля в СНГ и ЕАЭС
16:04
41 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Экономикалык панорама
Санарип акчалар банктык системаны алсыратабы?
17:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
Как избежать водного кризиса в Центральной Азии: какие прогнозы строит Евразийский банк развития
18:07
48 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Кеменгер
КР Минск жана Ашхабаддагы элчиликтери үчүн кантип имараттар алынган
19:07
51 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Личный интерес
История и современность сионизма: философские размышления с Муратом Мусабаевым
20:06
55 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстандагы жалпы тарыхый мурас объекттеринин абалы. Аларды инвесторлорго берүү канчалык максатка ылайыктуу?
21:04
40 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Абамуслимова: тамакка уулангандар ооруканага кеч кайрылып жатышат

© Sputnik / Кенжебай СатканалиевОоруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова
Ооруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова - Sputnik Кыргызстан, 1920, 09.08.2024
Жазылуу
Ооруларды алдын алуу жана санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаментинин дарыгери Назгүл Абамуслимова ысыкта тамак-аштан уулануу учурлары тууралуу айтып берди.
Тамак-аштан уулануу жайдын аптаптуу күндөрүндө көп катталат. Акыркы жарым жылда 111 учур болуп, жабыркагандардын саны 293кө жеткен. Бул тууралуу Назгүл Абамуслимова Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.
Абамуслимова: тамакка уулангандар ооруканага кеч кайрылып жатышат
Анын айтымында, 53 учур (158 адам) коомдук тамактануучу жайда катталган.
"Өткөн жумада эле массалык түрдө тамак-аштан ууланган эки учур болду. Биринчисинде Ош облусунда таттуу токоч чыгаруучу цехтен токоч алгандардын арасынан 16 адам жабыркаган. Булар — расмий кайрылгандар. Лабораториялык изилдөөлөрдүн жыйынтыгында уулангандардан cтафилококк козгогучу аныкталды. Экинчисинде борбордогу ресторандардын биринде массалык уулануу болуп, 13 адам ооруканага кайрылган. Анын бешөө Бишкек шаарынан, сегизи Талас облусунан экен. Учурда лабораториялык изилдөө иши жүрүүдө. Өкүнүчтүүсү, ушундай учурларда жабырлануучулар дарыгерге кечирээк кайрылып, уулануунун себептерин аныктоо оор болуп калат. Кээ бирлер ууланса деле оорунун клиникалык белгилери байкалбайт. Муну менен катар эле жайкысын алыс жакка кудага же конокко барып, алган кешиктери жолдо бузулуп, ушундан уулангандар да кездешет. Ошондой эле тамак жасоо учурунда да жеке гигиенаны сактоо керек. Айрымдар дааратканага барып келгенден кийин колун жуубай ашканага аралашып же чийки эт туураган тактайга ошол эле бычак менен салат туурашы ыктымал. Ушунун баары таза, туура тамактанууга кедергисин тийгизет. Тамак-ашка ар кандай оорунун козгогучтары түшүп калышы ыктымал. Азыктарды өз убактысы менен бышыруу керек. Антпесе бактериялар өлбөй калат. Негизинен коомдук тамактануучу жайларда шарттар жакшы болсо эки жылда бир жолу гана текшеребиз. Тамактануучу жайлардын ээлери, базарлар жайгашкан райондун жетекчилери калктын саламаттыгы үчүн жоопкерчиликти сезсе жакшы болот эле", — деди Абамуслимова.
Ал коомдук тамактануучу жайлар атайын жобонун негизинде жылына бир-эки гана жолу текшериле турганын кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0