00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
4 мин
Ежедневные новости. Погода на завтра
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:00
6 мин
Между строк
Ностальгия по детству в повести Гафура Гуляма "Озорник"
18:06
45 мин
On air
18:51
8 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:00
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
11:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
ОГО! Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
14:05
47 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Ата-мекендик тамак-аш азыктарынын сапаты жакшырды — Бишкекте уюштурулган жарманкелердин максаты аларды колдообу?
17:32
25 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
9 мин
Киноблог
Нуар под дождем: режиссер о необычном проекте
18:17
46 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Ракты алдын алат. Диетолог капустанын пайдасын түшүндүрдү

© Фото / Unsplash / Heather FordКызыл капустаны туурап жаткан кыз. Архив
Кызыл капустаны туурап жаткан кыз. Архив  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 22.01.2024
Жазылуу
Адис бул жашылчанын бардык түрүндө пайдалуу заттар көп экенин айтат.
БИШКЕК, 22-янв. —Sputnik. Диетолог Александра Разаренова Sputnik радиосуна курган маегинде капустанын организмге пайдалуулугун түшүндүрүп берди.
Адис белгилегендей, аталган жашылчанын бардык түрү витамин, минералдарга, антиоксиданттарга абдан бай.
"Ак капуста С жана К витаминдеринин булагы болуп саналат, ошондой эле тамак сиңирүү үчүн пайдалуу. Кызыл капуста, түстүү, брюссель капусталарында жогорудагы витаминдерден тышкары калий, фолий кислоталары көп. Ал эми брокколиде да ушундай пайдалуу заттар менен бирге кальций, А витамини бар. Аталган жашылчанын кайсынысы эң пайдалуу экенин аныктоо мүмкүн эмес", – деген Разаренова.
Дарыгер капустанын бардык түрү адамдагы жүрөк-кан тамыр ооруларынын пайда болуу коркунучун азайтып, иммундук системаны күчтөндүрөт.
Ошол эле учурда тамак сиңирүүнү, терини жакшыртат.
"Мындан тышкары, ал ракты алдын алууга жардам берет. Себеби капустада глюкозинолаттар болгондуктан аны чайнап жатканда сульфорафан активдүү биологиялык заты иштелип чыгат. Айрым иликтөөлөр сульфорафан рактын ар кандай түрлөрүнөн сактай турганын аныктаган", – деп түшүндүргөн диетолог.
Өз кезинде адис капустаны чийки жээрден мурда организмдин индивидуалдуугун эске алуу зарылдыгын кошумалаган. Айрымдар аталган жашылчаны көп жегенде ичи көбүшү мүмкүн, ошондуктан ашказан-ичеги оорулары барлар алдын ала диетологдон кеңеш алганы туура.
Кардар базардан алма тандап жатат. Архив  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 26.12.2023
Кайсы жашылча-жемишти кабыгын аарчыбай жеген пайдалуу? Түшүндүрмө
Жаңылыктар түрмөгү
0