00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
7 мин
Ачык кеп
Чоң сыймык жана чоң жоопкерчилик - Ысык-Көлгө жетиштүү камкордук көрүлүп жатабы?
15:08
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Когда сцена оживает: премьеры и новогодние постановки в театре Айтматова
16:04
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
Жаңы жылдык дасторкон — берекенин жана ынтымактын белгиси
17:04
52 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
Что показала евразийская интеграция в цифрах и экономике — беседа с министром ЕЭК
18:07
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
7 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Меняющие мир
«Бессмертный полк»: как живая память объединяет поколения
20:06
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Чоң сыймык жана чоң жоопкерчилик - Ысык-Көлгө жетиштүү камкордук көрүлүп жатабы?
21:04
43 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Балды ысыткан зыяндуубу? Диетологдун жообу

© Фото / Art RachenЖыгач кашыктан бал тамчылап жатат. Иллюстративдик сүрөт
Жыгач кашыктан бал тамчылап жатат. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 05.01.2024
Жазылуу
Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн тиешелүү эрежелерди сакташ керек.
БИШКЕК, 5-янв. — Sputnik. Балды ысытуунун пайда-зыяны жана жогорку температурада аталган азыктын курамы кантип өзгөрөрүн диетолог, нутригенетик дарыгер Андрей Золотарев Sputnik радиосуна айтып берген.
Адис балдын жүздөгөн пайдалуу касиети бардыгын, бирок алардын айрымдары ысытканда да жоголуп кетерин билдирди.
“Ысытканда пайдалуу касиеттеринин кээ бирин жоготушу мүмкүн. Бул азыктын курамында температурасы жогорулаганда бузулчу ферменттер, ысыкка чыдабаган витаминдер бар”, — деп эскерткен Золотарев.
Дарыгер эл арасында балды ысытканда ден соолукка зыяндуу болуп калат деген пикирлерге токтолгон.
“Балды ысытканда уулуу заттар бөлүнүп чыгат деген маалыматтар көп кездешет. Бирок андай эмес”, — деген Золотарев.
Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн аны туура жол менен ысытыш керектигин түшүндүрүп берген.
“Идишке кайнак сууну куюп, 80 градуска түшкөнгө чейин күтүп, андан кийин гана оозу бекитилген банкадагы балды салыш керек. Жарым саат күтүп, суу муздай баштаганда бир бөлүгүн төгүп салып, жогорку температурадагысын куйган туура”, — деген адис.
Диетолог аталган азыкты микроволновка же кайнап жаткан сууга сала коюп эритүүгө болбой турганын эскерткен.
Бал. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 05.01.2023
Бал ооруну айыктырбайт. Дарыгер себебин айтты
Жаңылыктар түрмөгү
0