https://sputnik.kg/20240105/baldy-ysytkan-zyyanduubu-1081754275.html
Балды ысыткан зыяндуубу? Диетологдун жообу
Балды ысыткан зыяндуубу? Диетологдун жообу
Sputnik Кыргызстан
Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн тиешелүү эрежелерди сакташ керек. 05.01.2024, Sputnik Кыргызстан
2024-01-05T10:21+0600
2024-01-05T10:21+0600
2024-01-05T10:21+0600
бал
ысык
зыян
дарыгер
кеңеш
токсин
россия
https://sputnik.kg/img/07e8/01/04/1081754399_0:434:2048:1586_1920x0_80_0_0_c4ad28eeb09c3c61b49070a5a4ee7305.jpg
БИШКЕК, 5-янв. — Sputnik. Балды ысытуунун пайда-зыяны жана жогорку температурада аталган азыктын курамы кантип өзгөрөрүн диетолог, нутригенетик дарыгер Андрей Золотарев Sputnik радиосуна айтып берген.Адис балдын жүздөгөн пайдалуу касиети бардыгын, бирок алардын айрымдары ысытканда да жоголуп кетерин билдирди.Дарыгер эл арасында балды ысытканда ден соолукка зыяндуу болуп калат деген пикирлерге токтолгон.“Балды ысытканда уулуу заттар бөлүнүп чыгат деген маалыматтар көп кездешет. Бирок андай эмес”, — деген Золотарев.Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн аны туура жол менен ысытыш керектигин түшүндүрүп берген.Диетолог аталган азыкты микроволновка же кайнап жаткан сууга сала коюп эритүүгө болбой турганын эскерткен.
https://sputnik.kg/20230105/gastroenterolog-ooru-bal-daryloo-mif-1071754945.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e8/01/04/1081754399_0:277:2048:1813_1920x0_80_0_0_822ba8b704578b8d7d1aaa1ad2dac3dc.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
бал, ысык, зыян, дарыгер, кеңеш, токсин, россия
бал, ысык, зыян, дарыгер, кеңеш, токсин, россия
Балды ысыткан зыяндуубу? Диетологдун жообу
Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн тиешелүү эрежелерди сакташ керек.
БИШКЕК, 5-янв. — Sputnik. Балды ысытуунун пайда-зыяны жана жогорку температурада аталган азыктын курамы кантип өзгөрөрүн диетолог, нутригенетик дарыгер Андрей Золотарев
Sputnik радиосуна айтып берген.
Адис балдын жүздөгөн пайдалуу касиети бардыгын, бирок алардын айрымдары ысытканда да жоголуп кетерин билдирди.
“Ысытканда пайдалуу касиеттеринин кээ бирин жоготушу мүмкүн. Бул азыктын курамында температурасы жогорулаганда бузулчу ферменттер, ысыкка чыдабаган витаминдер бар”, — деп эскерткен Золотарев.
Дарыгер эл арасында балды ысытканда ден соолукка зыяндуу болуп калат деген пикирлерге токтолгон.
“Балды ысытканда уулуу заттар бөлүнүп чыгат деген маалыматтар көп кездешет. Бирок андай эмес”, — деген Золотарев.
Бал такыр эле жараксыз болуп же андагы ферменттер менен витаминдердин жоголуп кетпеши үчүн аны туура жол менен ысытыш керектигин түшүндүрүп берген.
“Идишке кайнак сууну куюп, 80 градуска түшкөнгө чейин күтүп, андан кийин гана оозу бекитилген банкадагы балды салыш керек. Жарым саат күтүп, суу муздай баштаганда бир бөлүгүн төгүп салып, жогорку температурадагысын куйган туура”, — деген адис.
Диетолог аталган азыкты микроволновка же кайнап жаткан сууга сала коюп эритүүгө болбой турганын эскерткен.