https://sputnik.kg/20220209/rak-zhoon-ichegi-kolbasa-1061890325.html
Онколог: колбаса азыктары жоон ичеги рагын шартташы ыктымал
Онколог: колбаса азыктары жоон ичеги рагын шартташы ыктымал
Sputnik Кыргызстан
Папиллома, Т-лимфотроптук вирусу, герпес вирусунун 8 түрү, гепатит В, С өңдүү вирустар дагы залалдуу шишикти пайда кылары айтылды. 09.02.2022, Sputnik Кыргызстан
2022-02-09T08:30+0600
2022-02-09T08:30+0600
2022-02-09T08:30+0600
рак
оору
колбаса
онколог
жоон ичеги
https://sputnik.kg/img/103008/20/1030082033_0:414:4137:2741_1920x0_80_0_0_7b8503c8ab0a554dd0a549d6f8cda6de.jpg
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Улуттук онкология жана гематология борборунун илимий кызматкери Марат Жекшенов рак илдеттерин көбүнчө кандай факторлор шарттай турганын Sputnik Кыргызстан агенттигине берген маегинде тизмектеп берди.Анын айтымында, онкологиялык илдеттерге бир нече фактор себеп болот. Анын ичинен эң негизгиси — химиялык канцерогендери көп тамак-ашты пайдалануу.Ал шаарды каптаган ыш өпкө рагына кабылуу коркунучун жогорулатарын белгилеген."Акыркы кезде борбор шаарыбызда ыш маселеси кооптуулук жаратууда. Ушул жол менен кете берсек өлкөдө өпкө рагы өсөт. Мындан тышкары, ашыкча салмак, бир орундан жылбай иштөө, башкача айтканда, кыймылдын аздыгы да рактын пайда болушуна фактор болуп берет. Гепатит вирусу өнөкөт ооруга айланып кетсе 20 жылдан кийин ал ракка өтөт. Андан тышкары, тамеки, насвай да өпкө рагына алып келиши толук ыктымал", — деген Жекшенов.Дарыгер ракты алдын алуу үчүн тамак-ашка маани берип, спорт менен машыгып, таза абада дем алууну сунуштаган.Марат Жекшенов менен болгон маекти толугу менен Sputnik Кыргызстан агенттигинен окуй аласыздар.
https://sputnik.kg/20220125/raktyn-ehrten-menenki-belgileri-ataldy-1061494540.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/103008/20/1030082033_214:0:3869:2741_1920x0_80_0_0_87219d2a8eea1c757c141745e47274cc.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
рак, оору, колбаса, онколог, жоон ичеги
рак, оору, колбаса, онколог, жоон ичеги
Онколог: колбаса азыктары жоон ичеги рагын шартташы ыктымал
Папиллома, Т-лимфотроптук вирусу, герпес вирусунун 8 түрү, гепатит В, С өңдүү вирустар дагы залалдуу шишикти пайда кылары айтылды.
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Улуттук онкология жана гематология борборунун илимий кызматкери Марат Жекшенов рак илдеттерин көбүнчө кандай факторлор шарттай турганын Sputnik Кыргызстан агенттигине берген маегинде тизмектеп берди.
Анын айтымында, онкологиялык илдеттерге бир нече фактор себеп болот. Анын ичинен эң негизгиси — химиялык канцерогендери көп тамак-ашты пайдалануу.
"Канцерогендер шишикти пайда кылат. Булар жарым фабрикаттарда, консерваларда, фаст-фуддарда жана куурулган тамакта арбын. Ошондой эле белоктун (колбаса, кызыл эт) тамак-ашта көп болушу да зыян. Колбаса азыктары жоон ичегиде рактын пайда болушуна өбөлгө түзүп бериши мүмкүн. Андан тышкары, папиллома, Т-лимфотроптук вирусу, герпес вирусунун 8 түрү, гепатит В, С өңдүү вирустар дагы шишикти пайда кылат", — деген медик.
Ал шаарды каптаган ыш өпкө рагына кабылуу коркунучун жогорулатарын белгилеген.
"Акыркы кезде борбор шаарыбызда ыш маселеси кооптуулук жаратууда. Ушул жол менен кете берсек өлкөдө өпкө рагы өсөт. Мындан тышкары, ашыкча салмак, бир орундан жылбай иштөө, башкача айтканда, кыймылдын аздыгы да рактын пайда болушуна фактор болуп берет. Гепатит вирусу өнөкөт ооруга айланып кетсе 20 жылдан кийин ал ракка өтөт. Андан тышкары, тамеки, насвай да өпкө рагына алып келиши толук ыктымал", — деген Жекшенов.
Дарыгер ракты алдын алуу үчүн тамак-ашка маани берип, спорт менен машыгып, таза абада дем алууну сунуштаган.
Марат Жекшенов менен болгон маекти толугу менен
Sputnik Кыргызстан агенттигинен окуй аласыздар.