00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
2 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
3 мин
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ачык кеп
Таштандыны баш аламан таштагандар жазаланууда - “Тазалык” таштанды көйгөйүн кантип чечип жатат?
23:04
41 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Онколог: колбаса азыктары жоон ичеги рагын шартташы ыктымал

© AFP / JOHN MACDOUGALLКолбаса. Архив
Колбаса. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 09.02.2022
Жазылуу
Папиллома, Т-лимфотроптук вирусу, герпес вирусунун 8 түрү, гепатит В, С өңдүү вирустар дагы залалдуу шишикти пайда кылары айтылды.
БИШКЕК, 9-фев. — Sputnik. Улуттук онкология жана гематология борборунун илимий кызматкери Марат Жекшенов рак илдеттерин көбүнчө кандай факторлор шарттай турганын Sputnik Кыргызстан агенттигине берген маегинде тизмектеп берди.
© Sputnik / Табылды КадырбековУлуттук онкология жана гематология борборунун илимий кызматкери Марат Жекшенов
Преподаватель кафедры онкологии и лучевой терапии КГМИПиПК - Sputnik Кыргызстан, 1920, 08.02.2022
Улуттук онкология жана гематология борборунун илимий кызматкери Марат Жекшенов
Анын айтымында, онкологиялык илдеттерге бир нече фактор себеп болот. Анын ичинен эң негизгиси — химиялык канцерогендери көп тамак-ашты пайдалануу.
"Канцерогендер шишикти пайда кылат. Булар жарым фабрикаттарда, консерваларда, фаст-фуддарда жана куурулган тамакта арбын. Ошондой эле белоктун (колбаса, кызыл эт) тамак-ашта көп болушу да зыян. Колбаса азыктары жоон ичегиде рактын пайда болушуна өбөлгө түзүп бериши мүмкүн. Андан тышкары, папиллома, Т-лимфотроптук вирусу, герпес вирусунун 8 түрү, гепатит В, С өңдүү вирустар дагы шишикти пайда кылат", — деген медик.
Ал шаарды каптаган ыш өпкө рагына кабылуу коркунучун жогорулатарын белгилеген.
"Акыркы кезде борбор шаарыбызда ыш маселеси кооптуулук жаратууда. Ушул жол менен кете берсек өлкөдө өпкө рагы өсөт. Мындан тышкары, ашыкча салмак, бир орундан жылбай иштөө, башкача айтканда, кыймылдын аздыгы да рактын пайда болушуна фактор болуп берет. Гепатит вирусу өнөкөт ооруга айланып кетсе 20 жылдан кийин ал ракка өтөт. Андан тышкары, тамеки, насвай да өпкө рагына алып келиши толук ыктымал", — деген Жекшенов.
Дарыгер ракты алдын алуу үчүн тамак-ашка маани берип, спорт менен машыгып, таза абада дем алууну сунуштаган.
Марат Жекшенов менен болгон маекти толугу менен Sputnik Кыргызстан агенттигинен окуй аласыздар.
Кыз төшөктө отурат. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 25.01.2022
Рактын эртең мененки белгилери аталды
Жаңылыктар түрмөгү
0