Жусупов: азыктын бузулуп бараткан жерин кесип салып, калганын колдонуу зыян
Консерваланган жашылча, мөмө-жемиштер бөлмө температурасында сакталышы керек. Бул 0дөн +25ке чейинки жылуулук. Сөзсүз түрдө күндүн нуру тийбеген жер төлөлөрдө турушу зарыл. Бул тууралуу Илгиз Жусупов Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Токтогазиев: 100 күндүн ичинде көзгө көрүнө турган иштер аткарылат
Анын айтымында, өсүмдүктөрдү целлофанга эмес, атайын тамак-аш сактаган идиш, пленкаларга ороп, тоңдуруп сактаса болот.
"Күндүн нуру консерваны тез убакыттын ичинде бузуп, азыктагы витаминдерди, минералдык заттардын пайдалуулугун жоготот. Ошол эле учурда температуранын өйдө-ылдый болушунан банкада деформация процесси жүрүп, консервация бузулат. Мисалы, нөлдөн ылдыйкы градуста суу тоңуп ичине аба кирип же чыгып кетет. Ошону менен бирге жашылчанын ичиндеги суу дагы кристаллдашып тоңуп, азыктын клеткасынын чел кабыгын тешип, ал былжырап эзилип, жегенге жараксыз болуп калат. Ал эми алма этилен газын бөлүп чыгарып, мында азык суусу жок пенопласттай болуп калат. Азыр аны сактоодо атайын газды соруп ала турган жабдыктар колдонулуп келет. Андан тышкары, азыктын бузулуп бараткан жерин кесип салып калганын колдонгон туура эмес. Бул биздин деле күнүмдүк турмушта кездешкен учур. Азык бузулганда зыяндуу заттар бөлүнүп чыгат. Аны көз менен көрүп, жыттап, даамдай албайбыз. Мисалы, көп учурда томат пастасынын үстүн көк басып баратканда үстүн тазалап коюп калганын колдонобуз. Бул учурда токсин толук каптап кеткен болот. Андан көрө томаттын үстүнө өсүмдүк майын куюп койсок ал пленка сыяктуу сактап көк түшүүгө жол бербейт", — деди Жусупов.
Технолог күн ысыган маалда автоунаага бөтөлкөгө куюлган сууну калтырып койсо идиштеги химиялык заттар сууга тарап, бузулуп кетерин кошумчалады.