Өсүмдүк экстракты организмди алкоголдук уулануудан сактаары далилденди

© Sputnik / Григорий Сысоев / Медиабанкка өтүүРабота Преображенского рынка в Москве
Работа Преображенского рынка в Москве - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Немец окумуштуулары эксперимент жасашты. Өсүмдүк экстракты организмди алкоголдук ичимдиктерге уулануудан сактайт.

БИШКЕК, 3-май — Sputnik. Кээ бир өсүмдүктөрдүн экстракты алкоголдук ичимдиктерге ууланган организмди эс алдыруучу касиетке ээ экендигин Иоганн Гутенберг атындагы Майнц университетинин окумуштуулары аныкташкан. Бул тууралуу MedicalXpress жазып чыкты.

Окумуштуулар 18ден 65 жашка чейинки 214 адамды үч топко бөлүп, эксперимент жасап көрүшкөн. Спирт ичимдигин ичүүгө 45 мүнөт калганда жана ичкенден кийин каалоочуларга атайын аралашманы сунушташкан. Биринчи топтогуларга имбирдин тамырынын, барбадос алчасынын, кактустун жана талдын экстрактын, ошондой эле магний, калий, бикарбонат, натрий, цинк, рибофлавин, тиамин жана фолий кычкылы менен кошо стевиолгликозид жана инулин берген. Экинчи топко өсүмдүктөрдүн экстракты аралашпаган кошулманы ичирсе, үчүнчүлөрүнө эч нерсе кошулбаган жөнөкөй эле суусундукту берген.

Тамактанып жаткан адам. Архив - Sputnik Кыргызстан
Окумуштуулар: салмак кошууга жыт дагы таасирин берет
Изилдөөнүн катышуучулары спирт ичимдиктерин төрт саат бою улам ичип турушкан. Алкоголду татканга чейин жана андан кийин, ошондой эле арадан 12 саат өткөн соң катышуучулардан кандын, зааранын анализин алып, артериалдык кан басымын текшеришкен.

Эртеси күнү да макул болгондорунун абалын, өзүн текшерип көрүшөт.

Акырында үч топтон үч бөлөк жыйынтык чыккан. Алардын ичинен өсүмдүктөрдүн экстрактын, минералдарды жана витаминдердин кошулмаларын ичкендер өзүн жакшы сезген. Жөнөкөй суусундук ичкендерге караганда биринчи топтогулардын баш ооруганы 34 пайызга, жүрөгү айланганы 42 пайызга, көңүл коштугу 27 пайызга, тынчсыздануусу 41 пайызга азайган. Ал эми экинчи топтогулардан эч кандай өзгөрүү байкалган эмес.

Окумуштуулардын айтымында, биринчи топтогулар көрсөткөн жакшы натыйжа өсүмдүктөрдөгү полифенолдор жана флавоноиддерден улам келип чыккан. Бул жыйынтык дагы да изилдене турганы айтылды.

Немец изилдөөчүлөрү байкагандай, адамдардын ичимдик ичкендин эртеси күнкү баш жазуусуна витаминдер жана минералдар өсүмдүк экстрактысыз жардам бере албайт болчу. Муну менен катар жогорудагы жасалган эксперимент алкоголдук ичимдик дайым эле организмдеги суюктукту жок кылбай турганын көрсөткөн.

Жаңылыктар түрмөгү
0