00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
07:46
5 мин
Ежедневные новости
08:00
3 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Утро хорошего дня
"Сдай кровь – спаси жизнь" - почему благотворительность важна для каждого из нас?
06:03
41 мин
Күн башат
Борбор Азия университеттеринин ректорлорунун форуму Кыргыз мамлекеттүүлүгүнүн 100 жылдыгынын алкагында өтүүдө
07:04
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Утро хорошего дня
Подростковые проблемы через призму искусства - как говорить о сложном?
08:04
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
5 мин
Күн башат
Калк жашоосун чагылдырган салттуу музыка – Эл ичинен талант издеген сынак
09:05
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Будь в курсе
Женщины в бизнесе Кыргызстана: равные права или двойные барьеры?
12:04
45 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Бишкекте тургундарды жылуулук менен камсыздоону жакшыртуу боюнча кандай иштер жүргүзүлүүдө?
13:04
25 мин
Күн башат
Кызыл-Омполду, Кумтөрдү жана башка кендерди иштетүүдө Кыргызстан эмнеге көңүл бурушу керек?
13:31
24 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
0 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
15:04
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
ОГО!
Люди и события, которые не оставили нас равнодушными
16:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:05
45 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Об экономике и не только
с Кубатом Рахимовым
18:07
30 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Спортбокс
Спорттук экипировкаларды тандоодо эмнеге көңүл буруу кажет?
19:06
40 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
20:06
0 мин
Ачык кеп
Кыргызстанда кант диабети “жашарууда”— диабетти алдын алуу иштерине кандай көңүл бурулуп жатат?
23:04
45 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Адис: жаңгак сиңимдүү болушу үчүн үч эрежени сактоо керек

© Sputnik / Наталья Айриян / Медиабанкка өтүүРынок выходного дня в Цхинвале
Рынок выходного дня в Цхинвале - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Нутрициологдун айтымында, жаңгак менен данектеги фитин кислотасы ичеги-карында микроэлементтердин сиңишине тоскоол болот.

БИШКЕК, 31-авг. — Sputnik. Ден соолукка жаңгактан көбүрөөк пайда алуу үчүн аны колдонор алдында бир нече эрежени эске алуу керек. Бул тууралуу Sputnik радиосуна нутрициолог Татьяна Скирда айтып берген.

Адис жаңгак белокко жана пайдалуу делген майларга бай экенин белгилеп, бирок аны баштыктан алып кургак жебестен, активдештирген оң экенин кошумчалаган.

"Бардык жаңгак менен данекте фитин кислотасы болот. Ал ичеги-карынга барганда темир, магний, кальций, цинктин, деги эле бардык микроэлементтердин сиңишине тоскоолдук жаратат. Ушундан улам сиңимдүүлүк 30-40 пайызга төмөндөйт", — деген диетолог.

Адис фитин кислотасын жок кылып, жаңгакты акивдештирүүнүн үч жолун атаган.

Кубат алат. Мээнин жакшы көргөн 5 азыгы айтылды

"Биринчиден жаңгакты температуралык иштетүүдөн өткөрүү керек. Бирок анда май көп болгондуктан өтө ысыткан дагы болбойт. Экинчиси — атайын аралаштырмада ачытып (ферменттөө) да жүрүшөт. Ошондой эле эң жөнөкөй жана кеңири таралган жолу — чылап коюу. Жаңгакты түнү бою же күндүз 5-6 саатка сууга чылап, андан кийин бир чайкап салып жей берсеңиз болот. Үч вариант тең жаңгакты жакшы сиңирүүгө жардам берет", — деген Скирда.

Нутрициолог кошумчалагандай, жаңгактан тышкары буурчактын түрлөрү менен дан эгиндерин дагы активдештирип колдонуу зарыл.

Жаңылыктар түрмөгү
0