https://sputnik.kg/20210527/ichegi-onkolog-ishtoo-kletchatka-1052620397.html
Кайсы жашылча-жемиш клетчаткага бай? Дарыгердин кеңеши
Кайсы жашылча-жемиш клетчаткага бай? Дарыгердин кеңеши
Sputnik Кыргызстан
Дарыгер клетчатканы тамактануу рационуна акырындык менен киргизүү керектигин белгилеген. Антпесе ал ичти көптүрүшү ыктымал. 27.05.2021, Sputnik Кыргызстан
2021-05-27T08:45+0600
2021-05-27T08:45+0600
2021-12-14T14:27+0600
жаңылыктар
коом
россия
дүйнөдө
онколог
адис
дарыгер
ичеги
клетчатка
https://sputnik.kg/img/104588/50/1045885003_0:73:3071:1809_1920x0_80_0_0_535bd7a972c3d2e4cb2b81d1fc17c676.jpg
БИШКЕК, 27-май — Sputnik. Ичеги-карын жакшы иштеп туруш үчүн организмге жетиштүү көлөмдө клетчатка керек. Бул тууралуу онколог жана проктолог Елена Смирнованын айтымына таянып РИА Новости кабарлады.Адис адам күнүнө 28-30 грамм клетчатка жеши керектигин белгилеген.Клетчатка жемиштердин ичинен кургатылган өрүктө (100 граммга 18 грамм), кургатылган алмада (14,9 грамм), кара өрүктө (9 грамм), авокадодо (6,8 грамм), курмада (алты грамм) көп болот. Ал эми жашылчалардын ичинен брокколиде (3 грамм), баклажан жана кызылчада (2,5 граммдан) мол болору айтылды."Ак нандан көрө даны өтө майдаланбаган нан, акшактын түрүн жеген жакшы. Салаттарга жаңгак, буурчакты кошуп жеген ден соолукка алда канча пайда алып келет", — деди Смирнова.Адис клетчатканы тамактануу рационуна акырындык менен киргизүү керектигин белгилеген. Антпесе ал ичти көптүрүшү ыктымал. Мындан сырткары, кадимки эле таза сууну (күнүнө 6-8 стакан) көбүрөөк ичүү да сунушталган.
https://sputnik.kg/20210423/ooru-zhurok-kan-tamyr-ashykcha-salmak-1052228405.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/104588/50/1045885003_0:0:3071:1931_1920x0_80_0_0_ce102a52d20f0fbc3f3b7f57636cf57b.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
жаңылыктар, коом, россия, дүйнөдө, онколог, адис, дарыгер, ичеги, клетчатка
жаңылыктар, коом, россия, дүйнөдө, онколог, адис, дарыгер, ичеги, клетчатка
Кайсы жашылча-жемиш клетчаткага бай? Дарыгердин кеңеши
08:45 27.05.2021 (Жаңыртылды: 14:27 14.12.2021) Дарыгер клетчатканы тамактануу рационуна акырындык менен киргизүү керектигин белгилеген. Антпесе ал ичти көптүрүшү ыктымал.
БИШКЕК, 27-май — Sputnik. Ичеги-карын жакшы иштеп туруш үчүн организмге жетиштүү көлөмдө клетчатка керек. Бул тууралуу онколог жана проктолог Елена Смирнованын айтымына таянып
РИА Новости кабарлады.
Адис адам күнүнө 28-30 грамм клетчатка жеши керектигин белгилеген.
"Бул болжол менен бир күндө 400-500 грамм жашылча-жемиш. Ошондуктан бир тарелка салат азыраак болуп калат", — деди онколог.
Клетчатка жемиштердин ичинен кургатылган өрүктө (100 граммга 18 грамм), кургатылган алмада (14,9 грамм), кара өрүктө (9 грамм), авокадодо (6,8 грамм), курмада (алты грамм) көп болот. Ал эми жашылчалардын ичинен брокколиде (3 грамм), баклажан жана кызылчада (2,5 граммдан) мол болору айтылды.
"Ак нандан көрө даны өтө майдаланбаган нан, акшактын түрүн жеген жакшы. Салаттарга жаңгак, буурчакты кошуп жеген ден соолукка алда канча пайда алып келет", — деди Смирнова.
Адис клетчатканы тамактануу рационуна акырындык менен киргизүү керектигин белгилеген. Антпесе ал ичти көптүрүшү ыктымал. Мындан сырткары, кадимки эле таза сууну (күнүнө 6-8 стакан) көбүрөөк ичүү да сунушталган.