БИШКЕК, 17-окт. — Sputnik. Тамактануу жана биотехнология боюнча Россиянын федералдык иликтөө борборунун эксперттери иш учурунда кантип азыктануу керектиги тууралуу кеңеш бергенин "Известия" жазды.
Маалыматта биринчи кезекте түштөнүүнү калтырбоо зарыл экендиги белгиленет. Күнүнө беш-алты жолудан азыктануу керек. Алардын ортосундагы аралык 2,5-3 сааттай болушу шарт. Андан көбүрөөк убакыт болсо организм стресске кабылышы ыктымал.
"Ашказанда төрт сааттан ашык тамак жок болсо, анын чекеси жыйрылып, ачкалыктан оорулар башталат. Бул учурда туз кислотасы бөлүнүп, ашказандын жана он эки эли ичегинин челин жабыркатып, жараны, дуоденит жана гастрит ооруларын пайда кылат", — деп айтылат макалада.
Шаш-шум этүүдө мөмө-жемиш, кургак жемиш, жаңгак, кээде аз өлчөмдө ачуу шоколад керекке жарайт. Андан тышкары, жер-жемиштерди колдонгон пайдалуу. Алар витамин жана минералдарга бай экендиги маалым. Адамды семиртип да жибербейт.
Мындан башка да суткасына бир-эки литр суу ичүү керектиги жазылган. Иш столунан 30-40 мүнөт сайын туруп, дене-башты кыймылдатып, көнүгүүлөрдү жасаса, кан айлануу жакшырат.