БИШКЕК, 13-окт. — Sputnik. Германиянын Эрланген-Нюрнберг университетинин адистери сыранын курамына кирген эки заттын адам ден соолулугу үчүн пайдалуу экенин аныктап чыгышты. Иликтөө аталган окуу жайдын сайтына жарыяланганын РИА Новости жазып чыкты.
Маалыматка ылайык, бул жерде сөз ачыткыдагы ксантогумол жана изо-альфа кислоталары тууралуу болууда.
Ал эми изо-альфа кислоталар боор оорусун өрчүтпөй, глюкозанын алмашуусуна, майлардын метаболизмине оң таасир этет.
Эми бул заттардын ашыкча салмакка, диабет менен ракка каршы күрөшүүдө канчалык деңгээлде пайдаланыларын кийинки изилдөөлөр көрсөтөт.
"Бирок сыранын курамында баары бир спорт болгондуктан, адам ден соолугу үчүн алкоголу жок сыра гана жана ачыткысы бар азыктар пайдалуу боло алат", — деп айтылат окумуштуулардын изилдөөсүндө.
Ксантогумол өсүмдүк полифенолго — өң-түс менен даамды камсыздаган бирикмелерге кирет. Бул зат ачыткыда гана кездешип, азыкка сары түс берип турат. Ал эми альфа-кислоталар сырага даам берет. Ичимдикти кайнатуу процессинде ал изо-альфа-кислотага айланат.