БИШКЕК, 15-сен. – Sputnik. Зайтун майын көп колдонуу жана жер ортолук деңиздин диетасына өткөн аялдар улгайган кезде эмчектин шишик оорусуна чалдыгуу коркунучунан бир топ арыла турганын дарыгерлер аныкташкан. Бул жөнүндө JAMA Internal Medicine журналында жарык көргөн макалада баяндалат.
"Бул изилдөөдө кемчиликтер көп экенине жана иликтөөгө катышкандардын аз санда болушуна карабай, Жер ортолук деңиздин аймагына мүнөздүү тамак-ашты колдонуу эмчек безинин рак оорусун өрчүтпөйт жана жүрөк менен тамырлардын абалына да жакшы таасир этери анык. Бул ачылыш эмчек безинин шишик оорусу менен жабыркаган аялдардын санын кыскартып, алардын жалпы эле ден соолугун чыңдоого жардам берет деген үмүттөбүз", — дейт журналдын башкы редакторунун орун басары Майкл Катц (Michael Katz).
Бул изилдөөнүн алкагында окумуштуулар аялдарга зайтун майы, токой жаңгактары жана майы аз европалык жөнөкөй тамактарды сунушташкан. 2003-жылдан 2009-жылга чейин алты жыл бою Мартинес-Гонсалес өз кесиптештери менен тажрыйбага катышып жаткандардын саламаттыгына үзбөй байкоо жүргүзүп, эмчек безинин шишик оорусуна кабылган бардык учурларды каттап келишкен.
Макаланын авторлору экспериментке катышкандардын ичинде рак оорусуна чалдыккандардын салыштырмалуу аз болушу Жер ортолук деңиз аймагындагы тамак-аштан эмес, зайтун майын кошкондон гана болду деп толук ырастоого болбой турганын өзүлөрү моюнга алат. Ошентсе да, алардын аралашмасы аялдын ден соолугуна сөзсүз пайдалуу деп ырасташат окумуштуулар.