Диетолог картошканын пайдасы менен зыянын айтып берди

Картошканы ашыкча колдонуу чындыгында жүрөк, кан тамыр ооруларынын өрчүшүнө таасир берет. Ал эми зыяндуу курамын азайтуу үчүн ага уксус кычкылын кошсо болот.
Sputnik
БИШКЕК, 21-мар. — Sputnik. Картошка кандагы глюкозаны тез эле жогорулатып жиберерин эскерткен диетолог Мария Шубина. Бирок ченеми менен колдонсо калориясы аз тамак катары өтө пайдалуу экенин айтты. Бул туурасында РИА Новости жазды.
Эксперттин айтымында, жашылча калориялуу азыктарга кирбейт, бирок анын гликемиялык индексине көңүл буруу керек.
"Картошкада гликемиялык индекс чынында жогору болот. Башкача айтканда, картошка кандагы глюкозаны тез эле жогорулатып коёт", — деп билдирди диетолог.
Шубинанын сөзүнө караганда, бул азыкты ашыкча колдонуу чындыгында жүрөк, кан тамыр ооруларынын өрчүшүнө таасир берет. Бирок мындай аныктамадан улам коркуп, толугу менен баш тартып койгонго болбойт. Гликемиялык индекси жогору болбогон жаш, жаңы картошкаларды тандоо керек.
Жашылчаны кайсы ооруга кабылгандар чийки жегенге болбойт. Адистин кеңеши
"Картошканын өзүн эле мундир кылып жебестен, ага жашылча салатын кошуп жесе жакшы. Экинчиден, биз азыкты майдалабай эле пайдалана беребиз. Канчалык майдаланган нерсе организмге ошончолук бат сиңет", — деди эксперт.
Ошондой эле дарыгер аны кайнатпоо керектигин жана ысык жегенге болбостугун айтты. Картошканы балык же эт өңдүү белок жана каймак май менен аралаштыруу пайдалуу. Ал эми анын зыяндуу курамын азайтуу үчүн ага уксус кычкылын кошуу керек.