Азыр улгайып калган ата, апалардын муундары ооруганына карабай чайга сөзсүз сүт кошуп ичишет. Себеби организм ошого көнүп алган. Бирок бул азыктар атеросклероз, артроз жана сүт безинин рагын пайда кылары аныкталган. Бул тууралуу Эмил Шаршеналиев Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Анын айтымында, чоңдор майлуулугу төмөн сүттү тандоо керек.
"Ден соолуктун бузулушун алдын алуу максатында 3-апрелде акция өткөрүлдү. Анда шаардыктардын кан басымын, кант диабетин, салмагын текшердик. Ошондо адамдардын көбү кан басымы, канты жогору экенин биринчи жолу билгендери болду. Бул адамдар уйкусу начар, дайыма автоунаа менен жүрөрүн, жумушта компьютерде гана отурарын жана аз кыймылдай турганын айтышты. Үйү парктын жанында болсо дагы сейилдебейт, себеби убактысы жок. Ошону менен бирге жеген тамак-ашынын кайсынысы пайдалуу же зыян экенин биле беришпейт. Мисалы, улуу курактагы адамдар үчүн сүт азыктары зыян. Быштакта, каймакта же сырда денеде топтолушу мүмкүн болгон казеин деген зат бар. Ал тамакты жабыштырып, иштетүүнү татаалдаштырат. Табигый эмес сүт азыктарын көп ичүү ар дайым чарчоого, метеоризмге, ич өткөккө, баш ооруга, кан тамырлардын бүтөлүшүнө, атеросклерозго жана артрозго алып келет. Өзүм сүт азыктарынан баш тартканыма үч ай болду, жөтөлүм кетип, муундарым оорубай калганын байкадым", — деди Шаршеналиев.
Адис бирок сүт азыктары балдар үчүн пайдалуу экенин кошумчалады.